nieuws

Chinees restaurant in Zwolle wil af van boete voor betalen in natura

Chinees restaurant wil af van boete
Chinees restaurant wil af van boete © Google Streetview
De eigenaar van Chinees restaurant Sing Long aan de Nieuwe Deventerweg in Zwolle wil af van een boete van tienduizend euro voor het onderbetalen van een personeelslid. Zijn advocaat bepleitte dat vandaag tijdens een zitting bij de Raad van State.
De eigenaar kreeg de boete, die hij al betaald heeft, van de minister van Sociale Zaken vanwege onderbetaling van een personeelslid. Dat was een overtreding van de Wet minimumloon die werknemers beschermt tegen onderbetaling. Maar de restauranteigenaar zegt dat hij juist meer betaalde dan het minimumloon. Daar ging alleen een bedrag af voor huisvesting en maaltijden. Het loon werd dus voor een deel in natura betaald.

Gevaar voor uitbuiting
Volgens het ministerie laat de wet dat niet toe, juist omdat betaling in natura kan leiden tot uitbuiting. Daarom moeten werkgevers ook bewijzen dat de loonbetaling met een bankoverschrijving is gedaan.

De advocaat vindt de boete voor de restauranteigenaar onrechtvaardig, omdat de belastingregels geen probleem maken van betaling in natura. De Wet loonbelasting en de Wet minimumloon spreken elkaar tegen, aldus de advocaat. Hij vindt dat de Raad van State daarnaar moet kijken.
De Raad doet over zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.