Baggerproject Kampen ligt stil na aantreffen verontreiniging

Bij het uitbaggeren van het laatste deel van de Nieuwe Buitenhaven in Kampen is verontreiniging aangetroffen. Het baggerproject ligt daarom stil.

Tijdens metingen bleek de bodem een te hoge concentratie waterstofcyanide te bevatten. De gemeente Kampen laat weten dat de gemeten waarden laag zijn en geen gevaar vormen voor de omgeving.

Het werk is tijdelijk stilgelegd om verder onderzoek te doen. Dat gebeurt door meerdere keren per dag luchtmetingen te doen en er zijn monsters genomen van het slib dat al verwijderd is van de waterbodem. De resultaten hiervan zijn op dit moment nog niet bekend.

Wethouder van Milieu Irma van der Sloot: "Belangrijk om te weten is, dat zolang de bodem niet geroerd wordt, er geen vervuiling vrijkomt en er dus geen gevaar voor de volksgezondheid is. Maar we willen wel zorgvuldig nagaan wat er aan de hand is en wat de stappen zijn die we moeten nemen om het werk te kunnen afronden."

Vervolgstappen

De volgende stap is het nemen van monsters van de waterbodem op de plek waar de vervuiling aangetroffen is. Dit wordt donderdag gedaan. Een gespecialiseerd team neemt vanaf een ponton enkele waterbodemmonsters. Dit doet het team met beschermende kleding aan en beschermende maskers op. Tijdens het nemen van de monsters wordt de directe omgeving tijdelijk afgezet.

Voorafgaand aan het baggerwerk is rood-wit lint om de kades aangebracht en is de haven afgesloten voor boten. Bij baggerwerkzaamheden is het gebruikelijk om eventueel publiek op afstand van het werk te houden om risico’s uit te sluiten. De afzetting is uitgebreid tot aan de achterzijde van het havenkantoor.

De omwonenden van de Nieuwe Buitenhaven zijn op de hoogte gesteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
baggeren kampen IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: