nieuws

Recordaantal nieuwe studenten UT, vrees voor kwaliteit onderwijs

Studenten op de Universiteit Twente
Studenten op de Universiteit Twente © RTV Oost / Jaap Even
De Universiteit Twente (UT) verwelkomt dit jaar 2.231 nieuwe bachelorstudenten, veertien procent meer dan vorig jaar. Universiteiten en vooral studenten vrezen dat de groei van de studentenaantallen ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs.
In totaal neemt het aantal nieuw ingestroomde studenten op de UT dit jaar toe met zeven procent. Dat is meer dan het landelijke gemiddelde van vijf procent.
Vooral opleidingen in de sector Techniek nemen in populariteit toe. Het aantal studenten dat kiest voor een technische opleiding aan de UT is met negentien procent gestegen. De opleiding Mechanical Engineering is met name in trek, maar ook melden veel studenten zich aan voor IT-opleidingen en natuurkunde- en biomedische technologie-opleidingen. 

'Geen extra numerus fixus'

Die extra techniekstudenten zijn hard nodig, zegt UT-collegevoorzitter Victor van der Chijs. "De vraag naar technisch opgeleide afgestudeerden neemt nog steeds toe. Niet alleen binnen de technische sector maar ook juist daar buiten, zoals in de gezondheidszorg."
Toch erkent Van der Chijs dat het aantal studenten wel erg snel toeneemt. "Hoewel de UT vrijwel geen numerus fixus kent, neemt de druk op technische opleidingen sterk toe. Wij willen vasthouden aan kleinschalig, kwalitatief hoogwaardig onderwijs.” Eerder dit jaar waarschuwde hij al dat de grens van het aantal studenten in zicht kwam.
Ook de Vereniging van Universiteiten waarschuwt dat de kwaliteit van het onderwijs in het geding komt. Die pleit voor meer geld vanuit de Rijksoverheid voor de universiteiten. Ook het Interstedelijk Studenten Overleg vreest voor de grenzen van de groei. "Nu al zitten studenten op de trappen tijdens hoorcolleges’", zegt voorzitter Tom van den Brink. 

Internationale studenten

De groei van de studentenaantallen komt voor een belangrijk deel doordat er meer internationale studenten zijn. Op dit moment zijn 67 landen vertegenwoordigd in de Twentse studentenpopulatie. Ruim een derde van de nieuwe bachelorstudenten komt uit het buitenland.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.