Kerstbomen komende jaren duurder door droogte

De prijs van kerstbomen zal de komende jaren gaan stijgen. "Door de droogte zien we bij de nieuw geplante kerstbomen 20 tot 30 procent uitval", zegt Enschedeër Frank Bos van Green Team Europa, één van de grootste kerstbomenleveranciers van Europa.

Door de uitval van de nieuw geplante boompjes zal er over vijf tot acht jaar schaarste ontstaan. Dat drijft de prijzen van de kerstbomen op. Voor dit jaar verwacht Bos ook dat de kerstbomen iets duurder zijn. "Er is de afgelopen jaren een overschot geweest, waardoor de prijzen laag bleven. Dat overschot is nu weg", vertelt Bos. 

Vliegveld Twenthe

Green Team Europe heeft eigen plantages in onder meer Polen en Denemarken. Net als vorig jaar heeft hij de laatste twee maanden van het jaar een terrein bij Hangar 17 op Vliegveld Twenthe gehuurd. Daar komen halverwege november dagelijks tientallen vrachtwagen kerstbomen laden en lossen. Vanuit Enschede gaan tussen de 400.000 en 500.000 bomen naar tuincentra, bouwmarkten en supermarkten.

Over de populairste boom voor 2018 hoeft Bos niet lang na te denken. "Die vraag komt elk jaar terug, het antwoord zal de komende jaren ook niet veranderen. De Nordmann blijft veruit de beste en populairste boom", zegt Bos.