nieuws

Nieuwe roep om maatregelen na vondst doodgereden otter bij Kampen

Hij is het nu wel zat. Boswachter Egbert Beens van Nationaal Park De Weerribben wijst na de vondst van alweer een doodgereden otter - bij Kampen - nog maar eens op maatregelen die echt genomen moeten worden om het dier te beschermen. "Het gaat goed, maar het zou nog veel beter kunnen gaan."
Nadat de otter in de jaren tachtig uitstierf in Nederland, werd het dier in 2002 in ons land geherintroduceerd. Begonnen met zo'n dertig dieren, uit het laatste onderzoek blijkt dat er inmiddels zo'n 230 otters in Nederland leven. Ruim negentig daarvan leven in Overijssel, voornamelijk in De Wieden Weerribben. 
Maar met ons dichte wegennetwerk betekent meer otters ook meer aanrijdingen. Vorig jaar werden in heel Nederland in totaal vijftig otters doodgereden. Dit jaar zijn dat er nu al zestig. Te veel vindt Beens. "Het wegennetwerk wordt druk bereden. Met de economie die beter gaat zie je veel meer verkeer dan een aantal jaren terug. Dat laat dan ook z'n sporen na bij de otter."

Voorzieningen

Er zijn al veel voorzieningen aangelegd de afgelopen jaren, waarmee veel knelpunten zijn opgelost. Met tunnels en loopbruggen kunnen veel otters gemakkelijker wegen oversteken. "Maar er blijven nog veel knelpunten over. Dus we moeten met gemeenten, Provincie en waterschap om tafel om te kijken of we die knelpunten ook kunnen oplossen."
"Vaak wordt bij het opknappen van een weg alleen gekeken naar de gebruiker van die weg, maar niet naar wie die weg oversteken. Daarmee wordt te weinig rekening gehouden." Daar valt dus nog veel winst te behalen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.