nieuws

UT-bestuursvoorzitter vermoedt 'uitwijkgedrag' buitenlandse studenten om Brexit

Het aantal bachelorstudenten uit landen buiten Europa dat kiest voor de Universiteit Twente (UT) is dit jaar verdubbeld: van 99 naar 198. Victor van der Chijs, de bestuursvoorzitter van de Universiteit Twente (UT), vermoedt dat de Brexit daarbij een rol speelt.
De UT ontving altijd al wel studenten van buiten Europa die een masteropleiding gingen volgen, zegt Van der Chijs. "Die opleidingen liggen namelijk dicht bij de arbeidsmarkt." Maar voor het eerst komen ze ook in groten getale voor de bacheloropleidingen. Van der Chijs denkt dat veel studenten die overwegen in Engeland te gaan studeren, nu eerder voor andere Europese landen kiezen omdat Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt.  
De bestuursvoorzitter zegt zijn vermoeden niet hard te kunnen maken. "Maar wat we wel zien het afgelopen anderhalf jaar is dat de belangstelling een stuk groter is geworden en dat inschrijvingen van buiten Europa zijn verdubbeld. Engeland en Amerika zijn traditioneel landen waar veel buitenlandse studenten gaan studeren. Ik vermoed dat er uitwijkgedrag is en veel studenten naar Nederland komen."
Het aantal studenten van buiten de EER die instromen in het eerste jaar

'Bedrijven staan te rammelen aan onze poort'

Vandaag werd bekend dat de UT dit jaar een recordaantal nieuwe inschrijvingen kreeg. Veel van de nieuwe studenten komen uit Duitsland en dit jaar dus ook veel van buiten Europa. Maar het aantal nieuwe Nederlandse studenten blijft ook groeien, mede door de groeiende populariteit van technische opleidingen. 
"Techniek en informatica studeren wordt steeds populairder in Nederland", zegt Van der Chijs. "De maatschappij wordt steeds technischer en digitaler. De banen liggen voor het oprapen. Natuurlijk speelt ook mee dat de UT als een geweldige universiteit bekendstaat."
Er is zoveel vraag naar technisch personeel dat de UT, ondanks de sneller groeiende studentenaantallen, niet genoeg afgestudeerden kan leveren. "Bedrijven staan te rammelen aan onze poort voor goed personeel."

Zeuren om meer geld

Om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden, kán de universiteit eigenlijk ook niet harder groeien. "We moeten heel creatief zijn door bijvoorbeeld een deel van de opleidingen aan te bieden in Amsterdam bij de Vrije Universiteit", zegt Van der Chijs.
"Verder is het natuurlijk mijn baan om heel hard te zeuren bij de overheid om meer geld. Iedereen vindt technologie heel belangrijk. Dan wordt het wel tijd dat er boter bij de vis komt. We beginnen wel stevig klem te zitten nu."
Eerder dit jaar maakte RTV Oost deze reportage over de Amsterdamse plannen van de UT:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.