nieuws

Drugsbaas van roemruchte Twentse 'Bloemenbende' weer voor de rechter

Oud-drugsbaas Bloemenbende weer voor de rechter
Oud-drugsbaas Bloemenbende weer voor de rechter © RTV Oost
Hij was één van de leiders van de roemruchte 'Bloemenbende' in Twente. Later werd hij veroordeeld voor verschillende grote drugstransporten en sigarettensmokkel. Nu komt hij weer voor de rechter, oud-Markeloër Bob V. Hij moet van justitie ruim een miljoen euro aftikken.
Het begint allemaal in de jaren '90.  Samen met zijn maatje Henk L. uit Glanerbrug geeft Bob V. dan leiding aan de zogenoemde 'Bloemenbende' uit Twente, die hasj over Het Kanaal verscheept. Het tweetal verdient er volgens justitie miljoenen mee. 
De werkwijze was simpel. In bloempotten voor kamerplanten werd de hasj verstopt. Via de bloemenveiling in Aalsmeer werd vervolgens de handel naar Engeland en Ierland gebracht. Via z'n bedrijf had Bob V. een pasje voor de veiling. Op die manier werden zeker 30 vrachtwagens vol drugs verscheept. Bob en Henk werden er tot jarenlange gevangenisstraffen voor veroordeeld. Ook moesten ze honderden duizenden guldens aan criminele winst terugbetalen. 

Coke

Niet lang nadat ze vrijkomen stappen de twee al gauw weer in de drugshandel, coke dit keer. Ze doen zaken met 2 broers. Er wordt 200 kilo cocaïne naar Portugal gevaren, verborgen tussen een lading  rijst. Maar het transport wordt ontdekt. Volgens Bob en Henk zijn ze er ingeluisd door de broers. Ze zeggen dat ze dachten 'alleen' betrokken te zijn bij oplichting met rijst. 
Bob en Henk worden niet veroordeeld voor smokkel van de coke, maar wel voor bezit ervan. Zo stelt het Gerechtshof in 2008: Het Hof beschouwt het als een feit van algemene bekendheid dat het aanwezig hebben van cocaïne ook in Portugal een misdrijf oplevert. Daarnaast vinden de rechters het ongeloofwaardig dat de Tukkers er zouden zijn 'ingeluisd' door de broers, aangezien ze 4 jaar later weer in zee zijn gegaan met hen. Daarover later meer.

Piran

Een aantal jaren later krijgt de recherche het tweetal wederom in het vizier voor mega-drugsdeals. Zo hebben de 2, samen met 5 anderen, het plan opgevat om vanaf het eiland Sint Maarten 60 tot 100 kilo cocaïne te smokkelen. Maar het drugstransport met zeilschip 'Piran' faalt, tot 2 keer toe.
In 2004 ronselen ze eerst een 'oude bekende' uit Glanerbrug om het schip klaar te maken voor de tocht. Hij zegt zelf niet bij de transporten betrokken te zijn, omdat hij last heeft van zeeziekte. 

Ruzie

De eerste keer dat de 'Piran' uit wil varen gaat het mis. Het was eerder gaan stormen dan de Tukkers hadden voorzien, dus de smokkeltocht werd afgeblazen. Maar ook de tweede poging faalt jammerlijk. Als stuurman is een Amsterdammer ingehuurd. Maar eenmaal onderweg krijgt de Mokumer ruzie met de rest van de crew en wordt van boord gezet. Later wordt hij de door rechtbank in Almelo veroordeeld tot 2 jaar cel. Uiteindelijk is er geen gram coke de oceaan overgekomen met de 'Piran'. 

Hasjhandel

Maar de Tukkers Bob en Henk hebben meerdere ijzers in het vuur. Zo houden ze zich nog steeds bezig met handel in hasj. Op 1 juli 2005 stuurt de Nederlandse politie een bericht aan de Nederlandse liaison in Portugal: “Gebleken is dat het zeiljacht 'de March' zich op dit moment op de Atlantische oceaan, in de nabijheid van Portugal, bevindt. Er is indicatie dat zich op deze boot verdovende middelen bevinden. Bekend is dat 'de March' eerder dit jaar in de haven van Villamoura (Portugal) heeft gelegen.”
Het bericht wordt doorgespeeld aan de Portugese autoriteiten en leidt tot een entering in de internationale wateren van de March door Polícia Judicíaria (de Portugese politie). Er wordt een partij van ongeveer 1.100 kilo hasj in beslag genomen. Ook het schip zelf wordt geconfisqueerd en naar de haven van Faro gebracht.  

sms

De bedoeling was de Marokkaanse hasj richting Portugal te varen, om daar met speedboten aan wal te worden gebracht. Uit onderzoek blijkt dat Bob en Henk opdrachtgevers zijn. Volgens het Gerechtshof is dat op te maken uit de verregaande betrokkenheid bij het gereedmaken van zeiljacht 'March' en verschillende sms'jes aan Bob's broer. 
Zo geeft Bob geregeld de weerberichten door aan zijn broer en sms't hij als de hasj eenmaal is onderschept: “Hallo boys. De baas is heel boos. Waarom geen contact. Jullie zijn de matrozen en moeten luisteren”. Uit deze sms leidt het Gerechtshof af dat ze de organisatoren van het transport moeten zijn geweest.  

Houtskool

In diezelfde zomer smokkelen Bob en Henk cocaïne naar de haven in Rotterdam. Het komt binnen per schip vanuit Ecuador. De coke zit verstopt in een container met houtskool. En ook al ontkennen de twee betrokkenheid bij die drugshandel, het Gerechtshof veroordeelt ze toch. 
Bob was benaderd door de twee broers, waarmee ze eerder zaken hadden gedaan in 2001. Toen werd er 200 kilo coke in een rijstlading ontdekt. "Ik heb mij niet afgevraagd waarom de broers containers met houtskool aanboden. Ik zit normaal niet in de handel in hout of houtskool", zegt Bob bij het Gerechtshof.
De rechters vinden het nogal vreemd dat Bob zegt zo naïef te zijn geweest. "De vorige keer zou u er door die broers zijn 'ingeluisd', dan weet je toch nu ook wel dat het niet alleen om houtskool zal gaan?"
Daarnaast zijn er getuigen die verklaren dat Bob een telefoongesprek heeft gevoerd, nadat de container was opengemaakt. In dat gesprek zegt hij volgens de getuige, dat hij wist dat er 2 kilo coke in zat. Ook is er een reeks van getapte telefoongesprekken, waarin over de de container met houtskool wordt gesproken. Er vallen termen als: “eeh houtkool”, “twee hoetskool”, “er zouden er 2 inzitten”, “is er daar één of twee van? Twee”. In combinatie met het gegeven dat er twee kilo cocaïne in de container is aangetroffen, begrijpt het Gerechtshof dat er ‘versluierd’ over die cocaïne werd gesproken.

Straf

Naast de voorgaande drugshandel, zijn de twee ook nog betrokken bij grootschalige sigarettensmokkel in 2004. Twee jaar later worden de ze veroordeeld door de rechtbank in Almelo. Die legt ze gevangenisstraffen op van 5 en 7 jaar. Bob gaat in hoger beroep en snoept een jaar jaartje van de 7 eraf. Hij moet 6 jaar het gevang in.
Maar daarmee is de kous voor justitie niet af. Ze willen geld zien, onterecht verkregen winst. Volgens Justitie moet Bob V. ruim een miljoen euro betalen. Bij het OM maken ze de volgende rekensom:
Stortingen per kas bij banken: € 292.903,=.
Uitgaven voor de boten: € 42.000,=.
Aanschaf 202 kilo cocaïne: € 951.937.
Totaal: € 1.286.840,=
Bob gaat in hoger beroep tegen het opleggen van die geldboete. De rechtszaak dient volgende week bij het Gerechtshof in Arnhem. En zo komt de oldschool Bloemenbende, jaren naar dato, toch weer bovendrijven. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.