Hengelose chirurg behandelde slachtoffers van bendegeweld in Zuid-Afrika

Ruim een jaar verbleef Edwin Ooms met z'n gezin in Kaapstad. De hand- en polschirurg deed er ervaring op en behandelde slachtoffers van bendegeweld.

Ooms heeft met echtgenote en drie kinderen het afgelopen jaar in Kaapstad gewoond om zich verder te specialiseren in hand- en polschirurgie. In het academisch ziekenhuis Groote Schuur in Kaapstad behandelde hij naast naast de gewone hand- en polsproblematiek ook letsel als gevolg van bendegeweld. "Ik heb het ergste van het ergste gezien en behandeld. Handen met schotwonden en vingers toegetakeld door hakmessen." Volgens Ooms hebben patiënten van het Orthopedisch Centrum Oost Nederland (OCON) in Hengelo profijt van de opgedane ervaring. "Ik kijk nergens meer van op."

Bewaking

Het gezin Ooms woonde in een wijk waar veel toeristen komen, omdat ze niet in een beveiligde omheinde wijk wilden wonen. "Dankzij de vele toeristen was er toch veel bewaking." Echtgenote Marleen is hbo-verpleegkundige en marine-biologe, ze heeft er vrijwilligerswerk gedaan, de kinderen gingen in de wijk naar school.

Niet klagen

De armoede is er enorm. Zijn drie kinderen wilden er iets aan doen. Dagelijks kochten ze voedzame biscuits die ze uitdeelden bij stoplichten.

Ooms verbaasde zich over de afstanden die patiënten afleggen om bij de dokter te komen. "Wij in Nederland klagen weleens als we ineens verder moeten reizen voor een behandeling. In Kaapstad had ik patiënten die van 500 kilometer ver kwamen. Zonder geld om terug te komen."

Meer over dit onderwerp:
Regio Hengelo Zuid-Afrika Kaapstad Ocon Nieuws
Deel dit artikel: