Politie: 'Opvallend veel vrouwen in top Enschedese criminele familiebende'

Opvallend veel vrouwen zaten in de top van de Enschedese criminele familiebende. De bende zou meer dan honderd woninginbraken hebben gepleegd in vier Europese landen.

Vaak hebben mannen het voor het zeggen in een criminele bende. Een echte verklaring waarom vrouwen een zo prominente rol speelden in de Enschedese familiebende heeft de politie niet.

"Wellicht heeft het ermee te maken dat vrouwen zich mogelijk onopvallender kunnen bewegen in een buurt of wijk", speculeert de Duitse woordvoerder Marco Ellerman van de Polizeidirection Osnabrück. Een andere reden zou kunnen zijn dat de vrouwen die de lakens uitdeelden zich voldoende hadden bewezen.

Anderhalf jaar speuren

Anderhalf jaar speurwerk door de Nederlandse, Duitse, Belgische en Deense politie ging vooraf aan het oprollen van de familiebende. "Het onderzoek naar deze familie startte midden 2017", zegt Ellerman. "Allemaal onder de mantel van Europol." 

Het onderzoek leidde tot de aanhouding van elf personen. Tien andere personen zijn nog verdachte. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. "We zijn trots", vertelt Ellerman. "We hebben een crimineel netwerk verslagen. Het politie-onderzoek is onderdeel van een grensoverschrijdend Europees project om woninginbraken aan te pakken."    

150.000 euro buit

De politie denkt dat de bende de afgelopen anderhalf jaar voor 150.000 euro aan buit heeft gemaakt. De hoogte van de buit laat zich echter moeilijk schatten, omdat de bende de buit direct omzette in geld. Ze leefden ervan. 

De familiebende plande de inbraken vanuit Overijssel, blijkt uit het politieonderzoek. Leden van de familie wonen in Enschede en Utrecht. Ze wonen niet bij elkaar in een groot huis, maar in meerdere huizen

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Woninginbraak Nieuws
Deel dit artikel: