BDO: "Twentse ziekenhuizen MST en ZGT in financiële gevarenzone"

Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en Medisch Spectrum Twente (MST) zitten financieel in de gevarenzone. Dat blijkt uit de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen van accountantskantoor BDO. Daarin zijn de algemene Nederlandse ziekenhuizen gerangschikt op basis van hun financiële jaarverslagen van 2017.

MST en ZGT bungelen onderaan deze lijst. De twee Twentse ziekenhuizen staan respectievelijk op plek 61 en 62. Een plek daaronder, op plek 63, staan de MC IJsselmeerziekenhuizen uit Flevoland die eerder deze week uitstel van betaling aanvroegen.

Rapportcijfer 3

De accountants van BDO geven zowel het MST als het ZGT het rapportcijfer 3. "Dat is zorgelijk, maar het hoeft niet direct rampzalig te zijn", reageert BDO-registeraccountant Katelijn Troe. "Het betekent wel dat er voor deze ziekenhuizen een stevige opdracht ligt om het financiële tij te keren."

De situatie bij de Twentse ziekenhuizen laat zich niet vergelijken met die van de MC IJsselmeerziekenhuizen. "De Twentse ziekenhuizen hebben in vergelijking met de MC IJsselmeerziekenhuizen voldoende eigen vermogen om slechte resultaten op te vangen en om hun rekeningen te betalen."

Reactie Wolter Odding, lid van de Raad van Bestuur van ZGT: "Zoals bekend is 2017 in financieel opzicht voor ons een zwaar jaar geweest. Naast een operationeel verlies is in dit boekjaar een aantal incidentele verliezen genomen. In 2017 zijn we gestart met ons financiële herstelplan. Daarmee zetten we in op eerlijke prijzen voor onze zorg, kostenreductie, een slagvaardige organisatie en waardegerichte zorg. Daar zien we nu ook de eerste resultaten van. Het moet ertoe leiden dat we in 2020 weer kunnen spreken van een financieel stabiele basis. Om klaar te zijn voor de toekomst maken we daarnaast heldere keuzes in ons zorgportfolio. Door optimale benutting van onze beide locaties kunnen we onze patiënten een veilig, kwalitatief en toekomstbestendig zorgaanbod blijven garanderen."

(bron: bdo-benchmark ziekenhuizen 2018)

"Goed dat er herstelplan is"

"Dat er een herstelplan is, is positief", reageert Katelijn Troe van BDO op de reactie van Odding. Volgens haar is het belangrijk dat het ziekenhuis voor het komende jaar goede afspraken weet te maken met de zorgverzekeraars.

BDO vindt het zorgwekkend dat het rendement bij alle ziekenhuizen al jaren een dalende lijn laat zien. Ziekenhuizen moeten toewerken naar een nieuw businessmodel, waarbij groei niet meer de voornaamste doelstelling moet zijn. "Ziekenhuizen moeten meer gaan doen met digitalisering van zorg", verklaart Katelijn Troe. "Zorg op afstand, mensen langer thuis doorbehandelen." 

Dikke voldoendes

Door hun huidige financiële situatie verkeren de twee Twentse ziekenhuizen MST en ZGT volgens accountantskantoor BDO dus in de gevarenzone. Dat geldt niet voor de andere drie ziekenhuizen in Overijssel. BDO deelt dikke voldoendes uit aan het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg (rapportcijfer 9), het Deventer Ziekenhuis (rapportcijfer 8) en de Isala Klinieken uit Zwolle (rapportcijfer 7).

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: