nieuws

Expeditie Oost: Als je dit huis huurt, krijg je er meteen een bunker uit WOII bij

In het buitengebied van Paasloo staat een bunker. Een kunstbunker, om precies te zijn. En het huisje dat eraan vastzit, wordt het eerste kwartaal van 2019 te huur aangeboden. "Maar hier moet je wel wíllen wonen".
"Het heeft iets mysterieus", zegt buurman Bert Meijerink, terwijl hij naar boven kijkt. Hij staart naar de enorme bunker, net even buiten  Willemsoord. 

Afgelegen en donker

Middenin de bossen van Paasloo staat een bunker. Omgeven door natuur torent het militaire verdedigingswerk uit 1942 nog net niet boven de bomen uit. De bunker heeft nog steeds hetzelfde doel als heel lang geleden, de opslag van kunst. Het beheer is in handen van museum De Fundatie. 
Welke kunstobjecten er ligt opgeslagen weet niemand, behalve de mensen van het museum. "Vroeger hingen hier schilderijen van Vermeer", weet Meijerink te vertellen. "Maar wat er nu hangt, is ook voor ons een mysterie", vervolgt hij.

Wonen bij een bunker

Het is volgens Meijerink voor een specifieke doelgroep interessant om bij deze bunker te wonen. "Het geheel ligt hier nogal afgelegen en 's avonds wordt het pikdonker. Je moet hier wel echt wíllen wonen, hoor".

Tegen vandalisme

Meijerink is een buurtbewoner. Al jarenlang houdt hij zich bezig met de staat van de bunker en het bijbehorende huis. "Ik volg het verhaal van de bunker op de voet,'' vertelt hij. ''Dit bijbehorende huis staat al zo'n drie jaar leeg en het is triest dat je het ziet vervallen".
Hij is dan ook blij dat de Provincie Overijssel het huis te huur aanbiedt. Verder hoopt hij dat het huis en de bunker geen last meer zullen hebben van vandalisme als het huis bewoond wordt. "In het verleden zijn er wel eens ramen ingeslagen. Maar wij denken dat er geen sprake meer is van vandalisme als het terrein straks bewoond wordt. Dan is er tenminste wat reuring''. 

2019

Wat het huis zal gaan kosten per maand is nog niet duidelijk. ''Daar heb ik ook geen idee van'', vertelt Meijerink. ''Daar gaat Provincie Overijssel over. Waarschijnlijk zullen ze dat volgend jaar bekendmaken.
Naar alle waarschijnlijkheid zal het huis het eerste kwartaal van 2019 op de markt verschijnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.