nieuws

Gemeenten binden strijd aan met dubieuze zorgbureaus: geen nieuw contract omstreden bureau Victorie

De gemeenten Almelo en Hof van Twente binden de strijd aan met dubieuze zorgbureaus. Bij de nieuwe contracten is gewerkt met strengere selectiecriteria. Met name in de regio Almelo liggen meerdere van deze zogenoemde ‘zorgcowboys’ onder vuur.
Vanmiddag werd bekend dat beide gemeenten niet meer in zee gaan met het zorgbureau Victorie, waarover RTV Oost eerder onder meer berichtte dat een derde van de jaaromzet naar de twee directieleden gaat.

Voor rechter gesleept

Bovendien sleepten drie zorgbureaus, die op basis van de aangescherpte voorwaarden geen nieuw contract kregen, de gemeenten Almelo en Hof van Twente voor de rechter. Die wees hun eis vanmiddag echter van de hand.
De Twentse gemeenten hebben voor onder meer de Jeugdwet en de WMO hun krachten gebundeld in Samen14, waarbij ze collectieve contracten afsluiten met zorgaanbieders. Eind vorige week maakten zij bekend dat er voor de komende jaren met 296 zorgaanbieders contracten zijn afgesloten.

Strengere controle
Almelo en Hof van Twente zijn echter uit dit samenwerkingsverband gestapt: onder meer om zo strenger te kunnen controleren of het zorggeld wel op de juiste plek belandt. Zo gaan ze ‘aan de poort’ strenger controleren of zorgbureaus wel aan verscherpte voorwaarden voldoen.

In opspraak geraakt
De afgelopen tijd raakten meerdere zorgorganisaties in Almelo in opspraak. Zo berichtte RTV Oost over de perikelen rond zorgbureau Victorie. Behalve dat de directrice cliënten meenam naar het casino werd circa een derde deel van de jaaromzet van circa 6,1 ton gereserveerd voor de twee directieleden. De sociale recherche is momenteel bezig met een onderzoek.

Opheldering geëist

Bovendien eisten meerdere raadsfracties opheldering over zorgbureau Anahid, dat exorbitante winsten zou boeken. Van deze winsten zou bijna 67 procent in de zakken van de directie zijn verdwenen.

De nieuwe aanpak leidde ertoe dat Almelo en Hof van Twente de komende twee jaar in zee gaan met in totaal 163 zorgpartners. In totaal 100 zorgaanbieders kregen na de aanbestedingsprocedure geen contract, waaronder Anahid. Volgens de advocaat van de gemeenten had Anahid een onjuiste jaarrekening ingediend. 

Volgens wethouder Eugène van Mierlo betekent dit overigens niet dat die 100 zorgbureaus ten onrechte subsidie hebben ontvangen. “Ze hebben dit geld immers ontvangen op basis van de tóen geldende regelgeving.”

Oordeel rechter

Drie van deze ‘geweigerde’ zorgbureaus – waaronder Anahid – stapten naar de rechter, maar kregen vanmiddag nul op het rekest. Onder meer omdat ze niet de juiste jaarcijfers hadden aangeleverd of konden aantonen dat ze over de vereiste diploma’s beschikten, zo oordeelde de rechter vanmiddag.

Eventueel aangifte
Wethouder Van Mierlo benadrukt dat – wanneer blijkt dat in het verleden geld ten onrechte is uitgekeerd – “alles op alles” zal worden gezet om dit terug te vorderen. Bovendien doet de gemeente dan aangifte van zorgfraude.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.