nieuws

MST krijgt 3 voor financiën, maar topman maakt zich geen zorgen

Bas Leerink, de bestuursvoorzitter van Medisch Spectrum Twente (MST), maakt zich geen zorgen over de financiële toekomst van het Enschedese ziekenhuis. De financiën van MST zijn slecht beoordeeld door accountants, maar: "We zijn op weg terug naar financiële gezondheid".
MST bungelt samen met ZGT onderaan de lijst van accountantskantoor BDO dat alle Nederlandse ziekenhuizen rangschikte op basis van hun financiële gezondheid. Alleen een ziekenhuis in Limburg en de MC IJsselmeerziekenhuizen zijn slechter beoordeeld. Die laatste ziekenhuisgroep moest eerder deze week uitstel van betaling aanvragen.
Leerink denkt niet dat MST zoiets te wachten staat. "In 2016 en 2017 maakten we verlies. Maar nu hebben we een gezonde positie en krijgen we veel vertrouwen van de inspectie en zorgverzekeraars. In 2018 zullen we zwarte cijfers laten zien. Er is geen sprake van dat we niet aan onze verplichtingen kunnen voldoen."

Nieuwbouw

De moeilijke jaren waren voor een groot deel te wijten aan de nieuwbouw van het ziekenhuis, zegt Leerink. "Een nieuw ziekenhuis bouwen kost veel geld. De eerste jaren moet je dan de hogere kosten van afschrijvingen en rente gaan dragen en heb je slechtere resultaten. Maar dat is een normaal verschijnsel en daar komen we ook weer uit."
Het ziekenhuis probeert door haar capaciteit zo goed mogelijk te gebruiken te compenseren voor de hoge kosten van de nieuwbouw, legt Leerink uit. "We hebben een kwart minder bedden in gebruik dan vijf jaar geleden en gebruiken een stuk minder polikliniekruimte. Het nieuwe gebouw kunnen we veel efficiënter gebruiken."

Krap eigen vermogen

Wel geeft Leerink toe dat de solvabiliteit van het ziekenhuis, het eigen vermogen ten opzichte van het vreemd vermogen, niet overhoudt. "Marktconform is 20 à 25 procent, wij zitten op 10 procent. Dat betekent dat we dat de komende jaren moeten aanvullen. Maar dat doen we ook."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.