nieuws

Extra onderzoek Nieuwe Buitenhaven: verontreinigde grond 'hoort beetje bij Kampen'

Specialisten zijn vandaag begonnen met een aanvullend onderzoek naar de verontreiniging in de bodem van de Nieuwe Buitenhaven in Kampen.
Vorige week werd bij baggerwerkzaamheden in de haven een verdachte geur waargenomen. Het werk is daarop stilgelegd. Uit een eerste onderzoek bleek dat de bagger is vervuild met waterstofcyanide.

'Geen gevaar voor gezondheid'

De gemeten concentraties vormen geen gevaar voor de volksgezondheid volgens de gemeente Kampen. Wel is uit voorzorg de omgeving van de haven afgesloten. 
Irma van der Sloot, wethouder Milieu: "Ik ben tevreden hoe we het hebben aanpakt. Zo is er vooronderzoek gedaan en op het moment dat we de stof hebben aangetroffen zijn er onmiddellijk voorzorgsmaatregelen genomen. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, dus eigenlijk is er niet zoveel aan de hand." 
Waterstofcyanide kan zich volgens Hoger Veiligheidskundige Henk van Dijk in sommige gevallen tot blauwzuurgas vormen. "Dat gebeurt vooral als we in de bodem gaan roeren. Op dit moment is de concentratie heel erg laag en op de kade zelfs nul. Op het moment dat de meters afgaan moeten de werknemers die nu onderzoek doen maskers op en beschermende kleding aan."

Ook al verontreiniging bij parkeergarage

De Nieuwe Buitenhaven ligt op een steenworp afstand van de nieuwe parkeergarage in Kampen, waar ook gedoe was rond verontreinigde grond. Volgens wethouder Van der Sloot hoort dat er een beetje bij. "Het heeft te maken met ons verleden. We wisten al dat hier een oude gasfabriek heeft gezeten. En Kampen is een oude, historische stad. Daar kun je altijd iets in de grond aantreffen wat je nikst verwacht."
Een specialistisch onderzoeksbureau is vandaag bezig met het nemen van monsters uit de havenbodem. Over een week moet duidelijk worden of en hoe de werkzaamheden in de haven kunnen worden afgerond.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.