Kunstenares gaat muurschildering Enschede niet aanpassen

Is het artistieke vrijheid of houdt de kunstenares zich simpelweg niet aan de opdracht? Dat is de vraag die is ontstaan bij de totstandkoming van een muurschildering in Enschede over een historisch treintraject, dat zaterdag onthuld wordt.

De muurschildering op de geluidswal bij de Kokkelmanlanden moet de herinneringen aan het spoortraject tussen Enschede en het Duitse Ahaus doen herleven. Maar in de wolken boven het landschap met spoor en oude wagons, is een gezicht te zien. 

Het gezicht is van de vader van kunstenares Sonna Krom. En dat is zeer tegen de zin van opdrachtgever Stichting Historisch Sociëteit Enschede-Lonneker.

Opdracht

Voorzitter Dick Buursink: "Het is heel simpel. Dat gezicht zit niet in de opdracht. We willen dan ook dat het schilderij wordt aangepast".

Maar Sonna Krom gaat dat niet doen: "Het is mijn schilderij, met mijn naam eronder. Het is bedoeld voor de bewoners van Enschede. En de persoonlijke mening van de heer Buursink weegt voor mij niet zwaarder dan die van mij of het publiek."

Voorvaderen

Krom legt uit hoe het gezicht in het schilderij ontstaan is. "Ik smeer mijn schilderijen altijd heel grof in met olieverf. In die vlekken zag ik een gezicht in de lucht. En toen dacht ik: laat ik die er eens uitlichten. Hij is een van mijn voorvaderen, die verbonden is met de grond hier. Dus het past heel goed."

Buursink zegt drie kwartier met Krom in discussie te zijn geweest. "Als je een familieportret laat maken, dan zou niemand blij zijn als ineens het gezicht van de vader van de kunstenaar in wolken zou verschijnen. En dat is hier niet anders."

Aanpassen

Het schilderij zelf aanpassen, dat wil Buursink niet. "Ik beschouw het als haar probleem. Als ze het niet aanpast, dan vrees ik dat ze in de toekomst weinig werk zal overhouden."

Daar is Sonna Krom niet bang voor: "Mijn opdrachtgevers zijn nooit bang geweest voor wat vreemde vliegende voorwerpen in mijn werk. Ik sta er om bekend dat ik ook wel eens wat surrealistische beelden gebruik om een verhaal te vertellen. En dat vind ik hier ook passend."

De onthulling van het schilderij zaterdagochtend gaat ondanks de meningsverschillen gewoon door.

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: