nieuws

OM: Liquidatiepoging op Zwolse 'Makka' kwam uit eigen gelederen

De moordpoging op de Zwolse leider van anti-racisme-groep Marron United kwam uit de eigen gelederen. Dat zegt het Openbaar Ministerie. "Zijn eigen broeders probeerden hem dood te maken."
Leider 'Makka' van Marron United werd afgelopen augustus voor zijn huis in de Zwolse wijk Stadshagen door twee mannen naar de grond gewerkt. Eén van die mannen heeft vervolgens een wapen op Makka gericht en de trekker overgehaald. Maar het wapen weigerde dienst. Volgens het Openbaar Ministerie zelfs tot twee keer toe. De mannen zouden ook gezegd hebben: "Hij doet het niet." De hele actie staat op film. Het is vastgelegd door een camera die was bevestigd op Makka's eigen huis.

Bedreiging

Eén van de verdachten moest vandaag voor het eerst in het openbaar voor de rechter komen. De man werd diezelfde avond aangehouden door de politie. Hij zegt dat de hele actie 'alleen maar' bedoeld was om Makka te bedreigen, maar niet om hem te doden. De 21-jarige man uit Weesp is ook lid van Marron United en was de dagen voor de gebeurtenis geregeld in de buurt van Makka te vinden. Over de reden van de 'bedreiging' wil hij niks zeggen.

Hesjes

De andere verdachte is nog voortvluchtig. Het OM weet wel wie hij is. Ook deze man lijkt lid te zijn van dezelfde groepering. Het pistool waarmee de aanval werd gepleegd, is nog niet terecht.
Bij de aanhouding van de verdachte uit Weesp werden in de auto leren hesjes gevonden van de club. Die zien er hetzelfde uit als van zogenaamde Outlaw Motor Gangs. Ook lagen er in de auto maskers, waarschijnlijk gedragen tijdens de liquidatiepoging. In één van de maskers zat het dna van de Weesper verdachte.

Heftig

Toen Makka hoorde dat hij was aangevallen door zijn eigen 'broeders' kon hij het niet geloven. Hij besloot op dat moment ook om niet verder te gaan met de aangifte. "Dat was echt heftig man", zegt hij nu. "Maar in de scene waarin dit soort dingen gebeuren, kennen ze elkaar allemaal weet je."
De Weesper verdachter wilde graag het eindproces in vrijheid afwachten. Volgens zijn advocaat, omdat het 'slechts' om een bedreiging gaat. Maar het OM was daar fel op tegen. "We weten niet of het conflict is opgelost. Dus het risico op herhaling is groot." De rechtbank was het daarmee eens. Het eindproces dient halverwege januari.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.