nieuws

‘Opeens’ regent het klachten over afgewezen gehandicaptenparkeerkaarten in Deventer: hoe kan dat?

‘Opeens’ regent het klachten over afgewezen gehandicaptenparkeerkaarten in Deventer: hoe kan dat?
‘Opeens’ regent het klachten over afgewezen gehandicaptenparkeerkaarten in Deventer: hoe kan dat? © ANP / Koen Suyk
Hoe kan het dat er de afgelopen drie maanden 'vanuit het niets' twaalf keer zoveel bezwaarschriften over afgewezen gehandicaptenparkeerkaarten bij de gemeente Deventer liggen? De afgelopen drie maanden kwamen er twaalf binnen, terwijl er tussen januari tot en met juli maar één keer geklaagd is. De gemeente tast vooralsnog in het duister.
Wie moeilijk te been is, kan een gehandicaptenparkeerkaart krijgen en daarmee op gehandicaptenparkeerplekken staan. Wie zo'n kaart wil hebben, meldt zich bij de gemeente. Een keuringsinstantie beoordeelt vervolgens of je in aanmerking komt voor een parkeerkaart. 

De cijfers

Dit jaar worden meer aanvragen afgewezen dan vorig jaar; 15 procent krijgt géén kaart (van de 354 aanvragers), tegenover 8,7 procent vorig jaar (van de 415 aanvragers). Verklaart dit de plotselinge stijging van het aantal bezwaarschriften? 
Maarten Jan Stuurman, woordvoerder van de gemeente Deventer, wil nog geen conclusies trekken. "Het kan van alles zijn. We hebben de keuringsinstantie gevraagd hoe het zou kunnen, zij weten het ook nog niet." 
Ondertussen vielen er de afgelopen drie maanden twaalf bezwaarschriften op de mat bij de gemeente. Ter vergelijking: in de eerste zeven maanden van dit jaar was er maar één bezwaarschrift en in heel 2017 ontving de gemeente twee bezwaarschriften van aanvragers die het niet met een afwijzing eens waren.      

Op onderzoek uit

Is er een nieuwe keuringsarts die strenger in de leer is? Of speelt er heel iets anders? De bezwarencommissie bespreekt het raadsel de komende maanden. Ondertussen gaat ook de gemeente met de keuringsinstantie op onderzoek uit. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.