nieuws

Stichting Hofvogels wil de kerkuil terug op erven in Hof van Twente

EVV Phenix
EVV Phenix © RTV Oost
Stichting Hofvogels werkt aan de terugkeer van de kerkuil op erven in de gemeente Hof van Twente. Doelstelling is 35 broedende paartjes in 2022. De stichting heeft een provinciale subsidie van 40.000 euro gekregen om dat voor elkaar te krijgen.
Centraal in de aanpak staat het creëren van ideale leefgebieden voor de kerkuil door een juiste inrichting van de erven en het verbinden van deze erven.
De broedlocaties van de kerkuil concentreren zich de laatste jaren vooral rondom Markvelde, Hengevelde en Bentelo. In de andere delen van de gemeente komt de kerkuil nog nauwelijks voor. Het aantal broedparen daalt al jarenlang gestaag, met dit jaar als absoluut dieptepunt. In 2018 broedden nog slechts 17 broedparen in 120 door de stichting uitgezette nestkasten. In 2017 waren dat nog 28 broedparen.
De snelle achteruitgang van de kerkuil is onder meer het gevolg van het extreem warme en droge weer van dit jaar, waardoor een ernstig tekort is ontstaan aan muizen, insecten, wormen en amfibieën. Diertjes die het voedsel vormen voor de kerkuil. 

Nieuwe leefgebieden
Er worden drie nieuwe leefgebieden voor de kerkuil gerealiseerd in de buurtschappen Deldenerbroek/ Deldeneresch/ Azelo, het noordelijk gedeelte van Markelo en de omgeving van Diepenheim. Gebieden die geschikt zijn voor de kerkuil, maar waar hij nog nauwelijks voorkomt.
Erfbewoners worden benaderd voor het plaatsen van nestkasten en krijgen advies over de wijze waarop zij hun erf kerkuilvriendelijk kunnen inrichten. De meer dan 40 vrijwilligers van de Stichting Hofvogels controleren en onderhouden de nestkasten en registreren de broedparen en broedresultaten.

Erfbewoners uit de Hof van Twente die in aanmerking willen komen voor financiële ondersteuning bij het kerkuilvriendelijk inrichten van zijn of haar erf, kunnen contact opnemen met het secretariaat van de Stichting Hofvogels: secretariaat@hofvogels.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.