nieuws

Marron United: "Verdachten moordpoging Zwolle waren geen lid van de club"

Broederschap Marron United is zeer ongelukkig met de berichten rondom de liquidatiepoging op het Zwolse oud-lid 'Makka'. "Het schaadt het imago van onze club", zegt president Tula van het Zwolle-chapter.
Afgelopen week stond er een man uit Weesp voor de rechter, omdat hij ervan wordt verdacht in augustus een moordpoging te hebben gepleegd op Zwollenaar Makka. Voor diens huis in de wijk Stadshagen zou hij Makka naar de grond hebben gewerkt, waarop een tweede verdachte tot twee keer toe de trekker van een pistool zou hebben overgehaald. Het pistool weigerde volgens het OM dienst. Die tweede verdachte is nog voortvluchtig.
Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat er banden waren tussen anti-racisme broederschap Marron United en de twee verdachten. Ook de aangevallen Makka was lid van die club. Leden van Marron United dragen lederen hesjes als een outlaw motor gang. 

Geen lid

"Maar wij zijn een club die iets moois wil geven aan de samenleving, geen club die mensen levens ontneemt", zegt Tula. "Daarnaast beschikt het Openbaar Ministerie ook niet over de juiste feiten. De twee verdachten waren ten tijde van die aanval helemaal geen lid meer van de club." Volgens de Zwolse president was aan de twee te kennen gegeven dat ze niet meer welkom waren na onenigheden.

Hesjes

Op de vraag waarom er dan wel hesjes van Marron United in de auto van één van de verdachten is gevonden, zegt hij: "Ja, die moesten nog ingeleverd worden. Het gaat bij ons niet zo strikt als bij motorclubs, waar je met een bad-standing uit de club kan worden gezet." Tula bedoelt daarmee dat er geen geweld mee gepaard zou zijn gegaan.

Motief

De verwijdering uit de club is volgens hem ook geen motief voor de moordpoging. "Nee joh, die jongen die in de rechtbank zat heeft een relatie met een nichtje van Makka. Die zijn gewoon close. Zoals hij zelf ook al aangaf, ze waren in de dagen voor de aanval heel veel bij elkaar. Ze waren zelfs nog naar Groningen geweest samen."
Makka zelf is volgens de Zwolse president ook uit de club gezet. "Net als het Openbaar Ministerie dossiers bijhoudt, doen wij dat ook. Het was een opeenstapeling van feitjes. Daarom is hij eruit gezet."

Splinter

Tenslotte is president Tula verbaasd over het hele voorval. "Ik heb die camerabeelden bekeken van de aanval. En dan vallen me twee dingen op. Hoe kan het dat Makka overmeesterd wordt door een splinter? (De verdachte uit Weesp is tenger gebouwd, red.) En waarom loopt hij heel nonchalant weg, nadat er schijnbaar een gun op 'em is gericht. Ik zou zelf helemaal van de kaart zijn in zo'n geval."
De rechtszaak rondom de 'liquidatiepoging' gaat in januari verder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.