nieuws

Bewoners Rumerslanden Almelo willen lintje afpakken van oud-directeur woningstichting

Ferdinand Jansen leest de brief aan de koning voor.
Ferdinand Jansen leest de brief aan de koning voor. © RTV Oost
"Beste majesteit, dat de heer Kamst door u is geridderd, is door ons als een klap in ons gezicht gevoeld." Dit schrijft de bewonerscommissie in een brief aan de koning. Ze zijn het niet eens met de onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, die oud-directeur Jan Kamst van woningstichting Sint Joseph uit Almelo kreeg. "De reden hiervoor is het beleid van hem waar wij ernstig onder lijden."
In 2000 kondigde de woningstichting Sint Joseph aan dat de huizen van de wijk Rumerslanden in 2010 gesloopt zouden worden. Door de recessie werd echter jaren later besloten om de woningen te behouden en op te knappen. Vanaf dat moment ontstonden de problemen voor de bewoners. De woningstichting komt namelijk met een renovatieplan waar zij zich niet in kunnen vinden.

Protocol

"Het is tegen de regels. Er is een protocol waarin staat hoe je bewoners een renovatieplan moet aanbieden. Daarin staat dat je onderhoud van geriefverbeteringen moet scheiden", aldus Jansen. Ook de te hoge kosten zijn een probleem. "St. Joseph bracht voor een voordeur en dubbele beglazing 44 euro in rekening terwijl ze daar maar 10,73 euro voor mogen rekenen." 
Het renovatieplan van woningstichting Sint Joseph. Tekst gaat verder onder de foto.
Het renovatieplan van woningstichting Sint Joseph.
Het renovatieplan van woningstichting Sint Joseph. © RTV Oost

Slechte afwerking

Te duur dus, zeker als je nagaat dat de afwerking te wensen overlaat. Jansen laat ons verschillende huizen in de wijk zien. "Voor deze voordeur hebben de bewoners veel geld betaald, maar hij hangt er scheef en los in. Belachelijk. En hier aan de buitenkant van het huis zijn de voegen verdwenen. Hierdoor hebben de bewoners binnen veel vochtproblemen. De hele vloer staat bol."

Hoger Beroep

De problemen tussen de bewoners en Sint Joseph stapelen zich in de afgelopen jaren behoorlijk op. Het leidt zelfs tot een rechtszaak en hoger beroep. De bewoners willen inzicht in de kosten die de woningstichting in rekening brengt, maar de toenmalige directeur Kamst weigert. Het Hoger Gerechtshof stelt de bewoners uiteindelijk in hun gelijk. Kamst wil bij ons niet reageren.
De bewoners zijn inmiddels wel in gesprek met de nieuwe directrice Claudia Beumer. Ze willen wat hen destijds is voorgehouden; opgeknapte en leefbare woningen. "Claudia luistert naar ons en we hebben het idee dat we tot een oplossing komen", vertelt Jansen. Ook Beumer sluit zich daarbij aan. "Ik wil schoon schip maken en met de bewoners vooruit kijken", aldus de nieuwe directrice van Sint Joseph.
Claudia Beumer is sinds 1 maart 2018 de nieuwe directrice van Sint Joseph. Tekst gaat verder onder de foto.
Claudia Beumer is sinds 1 maart 2018 de nieuwe directrice van St. Joseph.
Claudia Beumer is sinds 1 maart 2018 de nieuwe directrice van St. Joseph. © RTV Oost/Fieke van den Esschert

Oplossing

Het lijkt er nu op dat ze er samen, na jaren touwtrekken, gaan uitkomen. Maar de onderscheiding die Kamst bij zijn pensioen kreeg, zit ze nog steeds dwars. "We verzoeken u om het toegekende lintje Ridder in de Orde van Oranje-Nassau in te trekken", sluit de bewonerscommissie hun brief aan de koning af.
Tot nu toe lijkt dit nog niet te lukken en krijgt de commissie geen inzicht in de reden van het lintje. Op 11 januari hopen de bewoners tijdens een hoorzitting van de Kanselarij der Nederlandse Orden wel duidelijkheid te krijgen.
Bewoners Rumerslanden Almelo in de clinch met woningstichting St. Joseph.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.