nieuws

CDA Overijssel ziet weinig ruimte voor de wolf in de provincie

Wolf
Wolf © Pixabay\ wildfaces
Is er wel plaats voor de wolf in Overijssel? Die vraag wierp CDA-Statenlid Jeroen Piksen vanmiddag op tijdens een Q&A-sessie over landbouw en natuur op de Facebookpagina van RTV Oost. "We zien veld-abattoirs ontstaan op het platteland." Het CDA heeft sterke twijfels over die ontwikkeling.
"Het is een beschermd dier maar wolven vinden in de weilanden van Overijssel een gedekte tafel", zegt Piksen verwijzend naar de schapen die steeds vaker het doelwit lijken te worden van wolven die vanuit Duitsland naar Overijssel trekken.  

Loopt uit de hand

Piksen vond in die stelling vanmiddag een tegenstander in GroenLinks-Statenlid Kees Slingerland. "Wolven zijn welkom. Die kunnen samenleven met andere dieren, maar je moet wel wat maatregelen nemen anders loopt het uit de hand." Over de aard van die maatregelen hield Slingerland zich op de vlakte.
Volgens CDA zijn maatregelen tegen de wolf niet voldoende om het probleem dat het dier oplevert voor de boeren, op te lossen . "Maatregelen treffen is een doekje voor het bloeden. In de weilanden zien we vreselijke toestanden."

Pleidooi voor jacht op steenmarters

Het CDA-Statenlid verbaast zich over de houding van sommige andere partijen in het provinciehuis als het gaat om de wolf. "De partijen die het dierenwelzijn zeer hoog in het vaandel hebben staan, zijn heel stil als het gaat om dierenleed in de weilanden als wolven daar tekeergaan. Piksen pleitte ook voor de aanpak van vossen, kraaien en steenmarters.
Hij zei dat in reactie op de sterke vermindering van het aantal weidevogels. "Dat moet anders en kan ook anders. Er zal de komende jaren stevig worden ingezet op weidevogels. Boeren die nu nog niet meedoen bij de bescherming van weidevogels moeten daarin betrokken worden. "Bijvoorbeeld door het aantrekkelijk voor ze te maken om aan de randen van weilanden het gras te laten staan", aldus Piksen.
"Laten we ook vooral de vos en de kraai en de steenmarter niet vergeten. Die moeten bestreden worden want de grootste frustratie van boeren is dat zij hun best doen maar ze zien ook een soort snackbar voor de vos en de kraaiachtigen."

Meer overleg

Daar kon Kees Slingerland van GroenLinks zich niet in vinden. "Dat werkt bij mij op de lachspieren. Met bejagen moeten we terughoudend zijn. De soorten die net genoemd worden, daar zitten ook beschermde diersoorten bij." Slingerland pleit voor overleg tussen alle betrokken partijen om natuurbeheer zorgvuldig te houden.
De Q&A van vandaag werd gehouden in het kader van het Het Verkiezingsprogramma van Overijssel. Het thema is deze week landbouw en natuur. Heb jij daar een mening over? Vul dan onderstaand formulier in en en schrijf mee aan het verkiezingsprogramma van Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.