Extreme droogte in Twente: “Komende maanden worden werkelijke problemen zichtbaar"

Het is bijna zeker dat de problemen rondom de droogte in het voorjaar van 2019 nog niet voorbij zijn in Twente. Dat zegt een woordvoerder van Waterschap Vechtstromen.

"Waar wij ons zorgen om maken, is het grondwater", vertelt Martin Hilferink, woordvoerder van Waterschap Vechtstromen. "Om het grondwater op peil te krijgen, moet het vanaf nu tweehonderd dagen fulltime zacht regenen. Maar dat is eigenlijk gewoon onmogelijk."

Het moet niet te hard regenen, want dan loopt het water te snel de rivieren en sloten in. Als het zacht regent, heeft het water tijd om in de grond te zakken.

Oppervlaktewater

Het waterschap verwacht geen problemen met het oppervlaktewater; er zal de komende maanden voldoende water door de rivieren worden aangevoerd van binnen en buiten Nederland.

In alle onderzoeken is 1976 het ijkpunt, omdat het toen extreem droog was. Maar nu is het in Twente nog veel droger dan toen. "We breken alle records. In de komende maanden, zeker in het voorjaar als het groeiseizoen en dus het beregenen weer begint, zullen de werkelijke problemen zichtbaar worden", aldus het waterschap. 

Oplossing

Helaas kan het waterschap geen oplossing geven voor de verwachte droogteproblemen. Beregening is niet de oplossing omdat dan water uit het oppervlakte wordt ontrokken. "We Kunnen dus alleen hopen op regen", aldus Hilferink.

Meer over dit onderwerp:
Vechtstromen Waterschap regen droogte Nieuws
Deel dit artikel: