Waarborgsom appartementen Camelot bij Universiteit Twente omlaag

Appartementenverhuurder Camelot verlaagt de waarborgsom van haar appartementen op het terrein van de Universiteit Twente. Dat schrijft minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. Ook wordt de betaling van de huurkosten voor studenten anders geregeld.

Eind september kwam naar buiten dat de verhuurder nieuwe huurders een borg van tweeduizend euro vraagt. Buitenlandse studenten zijn hier vaak de dupe van. Ook vraagt de huurder een verplichte bijdrage van tweehonderd euro voor het gebruiken van een online platform van Camelot én moeten huurders verplicht bestek en bedlinnen bij de verhuurder afnemen.

Twee Kamerleden van de SP stelden hierover Kamervragen aan Ollongren. De minister zegt dat Camelot het een en ander heeft veranderd.

Waarborgsom
Volgens de minister heeft de UT regelmatig gesprekken met Camelot en andere verhuurders. Naar aanleiding van deze gesprekken heeft Camelot de waarborgsom begin oktober gehalveerd naar duizend euro. Ook heeft Camelot bepaald dat huurders de huurkosten achteraf mogen betalen in plaats van voorafgaand aan een huurperiode.

Wel zegt de minister dat verhuurders zelf de prijzen van hun diensten mogen bepalen. Als huurders het daar niet mee eens zijn, kunnen ze naar de rechter stappen. Een aantal huurders heeft dat ook gedaan. "Ik zie het oordeel van de rechter met vertrouwen tegemoet", schrijft de minister.

Bestek en bedlinnen
Camelot biedt haar appartementen gestoffeerd en gemeubileerd aan. Daar betalen de huurders servicekosten voor.

Ook moesten studenten verplicht bestek en bedlinnen bij Camelot afnemen. Dat is volgens Ollongren ook aangepakt. "Op de site van Camelot staat aangegeven dat de pakketten bedlinnen en keukengerei optioneel zijn. Huurders worden dus niet gedwongen om deze pakketten af te nemen."

'Wegwijs met je huurprijs'
Ollongren gaat de bestaande campagne 'Wegwijs met je huurprijs' opnieuw bij studenten onder de aandacht brengen. Ook wordt de site in het Engels vertaald voor buitenlandse studenten.

"Via deze campagne worden studenten aangespoord om hun (aanvangs-)huurprijs te toetsen bij de Huurcommissie", besluit Ollongren.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.