nieuws

Expeditie Oost: Topdrukte voor sluismeester Eefde door lage waterstand

Drie keer zoveel schepen worden er op dit moment geschut in de sluis bij Eefde. De reden? Wederom de lage waterstand.
"Er wordt 1/3 minder vracht vervoerd door de professionele schippers en dus zijn er meer schepen nodig om hetzelfde aantal goederen en producten te vervoeren", aldus sluismeester Eddy Brugts.

Uniek

De 51-jarige Brugts is ruim 16 jaar werkzaam bij de sluis. "Een situatie als deze heb ik nog nooit meegemaakt. Droge zomers à la maar het is inmiddels al bijna november en dan nog zo'n lage waterstand. Dat is uniek!".

Minder vracht

Op dit moment worden er rond de tachtig schepen geschut in de sluis bij Eefde. Waar een schip normaal een lading kan hebben van 1.700 ton is dat nu maximaal 750 ton. "Wanneer ze meer meenemen, komen ze ongetwijfeld vast te zitten. Gaat het binnenkort niet regenen dat zal er helemaal geen scheepvaart meer mogelijk zijn", aldus Eddy. 

De toekomst

"Ons vak verandert continu en blijft uitdagend. Over een jaar hebben we hier in Eefde twee sluizen en zullen we ook Hengelo en Delden gaan bedienen. Mooie ontwikkelingen waar ik graag onderdeel van blijf uitmaken", vertelt de enthousiaste sluismeester.

Van jongs af aan

'Ik ben opgegroeid met de scheepvaart. Mijn ouders hadden een schip en ook zelf heb ik jaren gevaren. Water en schepen, het blijft me boeien en fascineren", aldus Eddy Brugts.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.