nieuws

Geweerde zorgbureaus slepen in andere Twentse gemeenten nieuw contract in de wacht

Twee zorgbureaus die in Almelo en Hof van Twente onder vuur liggen, zijn erin geslaagd om bij andere Twentse gemeenten een nieuw contract in de wacht te slepen. Het gaat om Victorie en Take Care V&R Thuiszorg. Op grond van de strengere regelgeving - bedoeld om een einde te maken aan de praktijken van dubieuze zorgbureaus - kwamen ze niet in aanmerking voor een nieuw contract in Almelo en Hof van Twente. Bij andere Twentse gemeenten hadden ze meer succes, waardoor ze alsnog in aanmerking komen voor subsidies.
Dat blijkt uit een overzicht dat is opgesteld door Samen14, de organisatie waarin de Twentse gemeenten samenwerken op het gebied van zorg en jeugdhulp. Op deze lijst staan alle namen van zorgorganisaties met wie Samen14 de komende jaren in zee gaat.

Opheldering van minister

PvdA-Kamerlid John Kerstens wil opheldering van minister De Jonge: "Hij kan dit niet in de regio neerleggen. De minister is immers eindverantwoordelijke en onder meer degene die de Inspectie Volksgezondheid aanstuurt."

Onderzoek sociale recherche
Tegen Victorie loopt momenteel een onderzoek door de sociale recherche. Het zorgbureau kwam onder meer in het nieuws omdat de directeur samen met cliënten in het casino was gesignaleerd, terwijl van de jaaromzet van 6,1 ton circa een derde deel naar de twee directieleden gaat.

Exorbitante winsten
Take Care kwam in het nieuws omdat hier ruim 55 procent winst was gemaakt, zo berichtte het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money.

Meerdere politieke partijen hebben van het Almelose gemeentebestuur opheldering geëist over dergelijke zorgbureaus: ze vrezen dat tonnen subsidies in de zakken vloeien van handige zorgondernemers. Ook in andere Twentse gemeenten zijn de exorbitante winstuitkeringen lokale politici een doorn in het oog.

'Zorgcowboys'
Zoals gemeld binden de gemeenten Almelo en Hof van Twente sinds deze maand de strijd aan met de zogenoemde ‘zorgcowboys’. De Almelose wethouder Eugène van Mierlo wil daarin paal en perk stellen aan – wat hij noemt – “het gesol met zorggeld”. De gemeenten willen met strengere controles bereiken dat het zorggeld op de juist plek belandt.

Gemeenten voor rechter gesleept
Volgens deze nieuwe strengere richtlijnen komen onder meer de zorgorganisaties Victorie, Anahid en Take Care niet meer voor een nieuw contract in aanmerking. Drie zorgbureaus, waaronder Take Care en Anahid, sleepten daarop de gemeenten voor de rechter, maar die stelde hen vorige week in het ongelijk.
Naar nu blijkt, zijn in ieder geval twee van deze in opspraak geraakte zorgbureaus er toch weer in geslaagd om bij andere Twentse gemeenten een contract in de wacht te slepen. Het gaat daarbij om Victorie en Take Care.
Saillant detail: in totaal 100 zorgpartners kwamen vanwege de strengere regelgeving bij de gemeenten Almelo en Hof van Twente niet meer in aanmerking voor een nieuw contract. Bij Samen14 werden er juist enkele tientallen extra contracten afgesloten: in totaal 296.

Verbijsterd

Kamerlid Kerstens reageert verbijsterd: "Het onderzoek door de sociale recherche tegen Victorie is nog niet afgerond en iemand is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Maar ik zou zeggen: bij twijfel niet inhalen. Vooral omdat je het hier hebt over zorggeld voor een groep kwetsbare mensen. En wat als blijkt dat er zaken inderdaad niet in de haak zijn en contracten weer ongedaan gemaakt moeten worden? Dan bezorg je deze mensen weer een hoop overlast."

Kritisch volgen

PVV-raadslid Sebastiaan Stöteler was er nog niet van op de hoogte dat in Almelo geweerde zorgbureaus met succes hebben weten aan te kloppen bij andere Twente gemeenten: "Ik kijk hier van op. Het college in Almelo zit op de goede weg. Maar als nu blijkt dat dergelijke bureaus terugkeren bij andere Twente gemeenten kunnen ze zeker rekenen op vragen vanuit de PVV. Ik heb al contact gehad met twee PVV-collega's in deze gemeenten en we gaan deze zorgbureaus de komende tijd kritisch volgen."
Samen14 beraadt zich nog op een reactie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.