Hitlergroet dreunt na ruim drie jaar nog steeds na bij ondernemers lunchroom

Tot twee keer toe zou een leverancier van afbakbroodjes de Hitlergroet hebben uitgebracht en hard "Sieg Heil" hebben geroepen. Hij zou dat in  de lunchroom van de Enschedese ondernemer Hans van der Wall hebben gedaan en kort daarna op straat voor de lunchroom. Bij een schermutseling die daarna ontstond brak Van der Walls partner Martin Schülze zijn pols op drie plekken. Vandaag was het hoger beroep tegen de leverancier.

Het incident gebeurde in de zomer van 2015. Ruim drie jaar later dreunt het voorval nog steeds na bij Schülze en Van der Wall. Vrijdag 24 juli 2015 is een zwarte dag in hun leven. Sinds die dag strijden ze om gerechtigheid.

24 juli 2015

Het is die vrijdag een aangename zomerse dag. De terrassen zitten vol. In de lunchroom aan de Zuiderhagen in Enschede zijn meerdere tafels bezet. Hans bedient de gasten samen met zijn Duitse partner Martin. Als de verdachte de zaak binnenkomt om een partij afgekeurde broodjes op te halen is er onderling direct irritatie.

De situatie escaleert als Martin de verdachte vraagt om een pakbon te ondertekenen. "Hij weigerde dat", vertelt Martin. "Toen ik hem nog een vroeg om toch te tekenen zei hij tegen mij: "O ja, je bent een Duitser". Daarop zou de man midden in de lunchroom zijn hakken tegen elkaar hebben geslagen, zijn rechterarm gestrekt omhoog hebben gebracht en hard "Sieg Heil" hebben geroepen. 

Een onwerkelijke situatie vinden Hans en Martin, die om hen heen verschillende gasten zien vertrekken. De man is naar buiten gelopen waar hij na wat geklungel met zijn steekwagen de Hitlergroet zou hebben herhaald. Er volgt een schermutseling op straat tussen Martin en de leverancier. Martin komt ten val en breekt zijn pols op drie plekken. 

Zaak geseponeerd

De politie wordt erbij gehaald. Martin gaat voor behandeling naar het ziekenhuis. Als hij weer thuis is, doen Hans en Martin aangifte bij de politie. Na enkele weken krijgen ze bericht. Justitie vervolgt de leverancier niet. "De zaak werd geseponeerd", vertelt Hans.

Hij laat het er niet bij zitten en dient een zogeheten artikel 12 procedure in. Via zo'n procedure kan justitie worden gedwongen om een verdachte alsnog te vervolgen.  

Toch voor de rechter

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in het voordeel van Hans en Martin. Twee jaar later - 7 oktober 2017 - verschijnt de verdachte voor de politierechter in Zwolle. Het OM eist een schadevergoeding van 2500 euro en 60 uur taakstraf. De rechter spreekt de verdachte vrij. De officier van justitie gaat in hoger beroep. En dat hoger beroep diende vandaag.

De advocaat-generaal eiste vandaag 3500 euro schadevergoeding en 60 uur taakstraf. De advocaat van de cliënt vroeg om vrijspraak. De verdachte ontkent dat hij de Hitlergroet heeft gebracht. Wel zou geïrriteerd zijn geweest omdat Martin met opgeven arm "Raus, raus" naar hem zou hebben geschreeuwd. De rechtbank doet op 14 november uitspraak.

Slachtofferverklaring

In zijn slachtofferverklaring schrijft Martin dat hij nog dagelijks hinder heeft van het incident. Hij draagt 24 uur per dag een brace om zijn pols, heeft voortdurend pijn aan de pols en wacht op een operatie.

Martin voelt zich ook niet meer veilig, slaapt weinig en heeft nachtmerries. Hij is inmiddels deels afgekeurd. Martin was zanger en muzikant. Dat beroep kan hij door de pijn niet meer uitoefenen. Hij maakt zich zorgen over zijn toekomst. "Psychisch ben ik niet meer dezelfde als voor 24 juli 2015. Ik heb financieel ook behoorlijk moeten inboeten en ben aangewezen op een uitkering."

Gerechtigheid

Ondertussen gaat het Hans en Martin er niet meer om er een zo hoog mogelijke straf uit te slepen. "Het gaat vooral om gerechtigheid en om de verdachte te laten inzien dat hij een fout heeft gemaakt. Hij heeft zich gevoelloos betoond en dat is iets wat ik niet kan begrijpen. Ik vind dat respectloos tegenover alle slachtoffers van de nazi-terreur."

Deel dit artikel: