Cijfers bevestigen vermoeden: extreme droogte heeft flinke gevolgen voor de oogst

De aardappelopbrengst in het oosten van het land zal nog lager zijn dan de gemiddelde opbrengst in Nederland. Dat zegt landbouworganisatie LTO in reactie op de oogstraming 2018 die het CBS vanochtend heeft gepubliceerd. Uit de oogstraming valt op te maken dat er dit jaar veel minder aardappels, suikerbieten en zaai-uien geoogst zullen worden dan in 2017.

Dat is voor Jaap van Wenum van LTO Nederland geen verrassing, gezien extreme droogte waar Nederland de afgelopen maanden mee heeft gekampt. "We wisten dat er fors kleinere oogsten zouden zijn. Regionaal zijn de verschillen heel groot. Dat heeft te maken met wel of niet beregenen, wel of geen zout water in de buurt."

Verwachte opbrengst

CBS baseert jaarlijks de oogstraming op basis van de verwachte opbrengst per hectare. De aardappeloogst wordt 23 procent lager geschat dan wat in 2017 is geoogst. De opbrengst van de zaai-uien zal zo'n 44 procent lager zijn dan vorig jaar, de suikerbietenoogst zal 13 procent lager uitvallen.

Het gaat om een schatting: uiteindelijk zal de oogst iets beter of iets minder goed zijn is de afgelopen jaren steeds gebleken. Hoopt Van Wenum dat het meevalt? "Zelfs als het een paar procent meer of minder wordt: het is zodanig laag dat die paar procent het verschil niet maken."

Lobby

De cijfers geven de lobby in Den Haag om meer hulp voor boeren nieuwe munitie. "We krijgen nu beter in beeld dat klimaatveranderingen echt wel een fors risico aan het worden zijn voor boeren." Er zijn al stappen gezet, maar er zijn nog altijd wensen. "De verzekering werkte onvoldoende, dat wordt aangepast. We zouden ook graag een spaarloonregeling zien, zodat boeren in goede tijden kunnen sparen voor de slechte tijden."

De verwachting is een kleinere oogst. Wat gaat de consument daar van merken? "Kleinere uien en aardappelen, kortere frietjes." En in de portemonnee? "De prijzen gaan al iets omhoog. Uien zijn al duurder. Aardappels zal meevallen, daarvoor zijn al contracten afgesloten." 

Begin januari worden de definitieve cijfers voor de oogst van 2018 gepubliceerd door het CBS. 

Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Meer over dit onderwerp:
droogte oogst CBS Nieuws
Deel dit artikel: