Wat is toch die bijzondere band tussen Ierse folkgroep en Overijssel? Dialect op z'n Iers...

Ze maken die typische Keltische muziek waar Ierland wereldberoemd om is: de party-folkrockband The Logues. De muzikanten hebben een bijzondere band met Overijssel in het algemeen en de regio Hardenberg in het bijzonder. Waarbij ze hun Overijsselse fans vermaken met onder meer een lofzang op Javaanse Jongens-shag en een eigen vertolking van de Normaal-klassieker Hendrik Haverkamp, in een vrolijk mengelmoesje van Iers-Achterhoeks.

De band komt vrijdagmiddag live in actie bij RTV Oost.

De bandleden van The Logues komen uit Tyrone, een graafschap op de grens van Noord-Ierland met de republiek. Een regio die in het verleden vooral in het nieuws kwam vanwege The Troubles, de burgeroorlog tussen katholieken en protestanten. Momenteel gaat de discussie vooral over de gevolgen van de brexit en de dreigende nieuwe grenscontroles.

Overijssel maakte kennis met The Logues via Gerrit en Jeannette Veltink uit Bergentheim. Een echtpaar dat jaarlijks met een groep provinciegenoten naar Ierland afreist om ze warm te maken voor het groene eiland.

Woorden tekort
Jeannette Veltink komt woorden tekort als ze uitlegt wat Ierland zo bijzonder maakt: “Het is dat typische sfeertje. Het mystieke, maar ook het prachtige landschap. Maar het zijn bovenal de altijd vrolijke Ieren die bijzonder zijn. Een gastvrijer volkje vind je op deze aarde niet. En wat vooral zo speciaal is: op de één of andere manier zitten Nederlanders en Ieren vaak meteen op één lijn. Het lijken soms wel bloedbroeders."

Lofzang
De Veltinks haalden in het verleden wel vaker Ierse muzikanten naar Nederland en ook The Logues deden deze regio aan. Waarbij ze optraden in onder meer Bergentheim, Gramsbergen en het bouwvakfeest in Oud Lutten. Dat leidde al eens tot een lofzang op dit deel van het land.


Kwinkslag
Multi-instrumentalist Logan McCool is namelijk zo enthousiast over de Javaanse Jongens-shag waarmee hij in Nederland nader kennismaakte dat hij er een ode aan schreef. Alleen is Javaanse Jongens voor Ieren wat lastig uit te spreken. Waarop het nummer werd verbasterd tot Yvonne John. De song is doorspekt met kwinkslagen als ‘You are breathtaking’ en ‘Everytime I’m near you, I’m closer to death’. En ook het Overijsselse plaatsje Burkenthaim (Bergentheim dus) komt voorbij.


Iers-Achterhoekse mengelmoes
Recent nog kwam de band in actie tijdens de feestweek in Gramsbergen. Speciaal voor die gelegenheid hadden ze de Normaal-klassieker Hendrik Haverkamp ingestudeerd, waarbij de tekst fonetisch zongen. Tot grote hilariteit van het enthousiast meedeinende publiek.

De band landt vrijdagmiddag op Schiphol en rijdt meteen door naar de studio van RTV Oost voor een live-optreden in het programma Goedemiddag Overijssel.

The Logues komen zondagmiddag, 4 november, live in actie in bij bierlokaal Morshuis in Albergen, aanvang 17.30 uur.

Deel dit artikel: