Stef ontdekte via app dodelijk ongeluk vriendin: 'Er zijn grenzen aan ramptoerisme'

Als geen ander kent hij de gevolgen van ramptoerisme. Stef Manuel (21) uit Diepenheim ontdekte via een appje dat zijn vriendin Nieke (19) was verongelukt. Sindsdien voert hij een offensief tegen misbruik van foto’s en filmpjes van ongelukken: “Begrijp me goed: ik heb niets tegen nieuwsfoto’s, maar wel als die verkeerd worden gebruikt.”

Vandaag doet de rechtbank uitspraak tegen de veroorzaker van het dodelijk ongeval, waarbij de scholier Chiel Meesters (16) uit Almelo om het leven kwam. Het ongeluk, anderhalf jaar geleden, trok destijds uitgebreid aandacht omdat omstanders beelden hadden gemaakt en die razendsnel verspreidden. Klasgenootjes werden zodoende via de sociale media geconfronteerd met lugubere beelden van hun verongelukte maatje.


Burgemeester Arjen Gerritsen sprak er schande van en riep iedereen op hier onmiddellijk mee te stoppen. Het leidde tot een landelijke discussie over deze verregaande vorm van ramptoerisme.

Fatale dag

Stef Manuel uit Diepenheim kent de impact van beelden van een dodelijk ongeval als geen ander. Die fatale dag, anderhalf jaar geleden, staat in zijn geheugen gegrift. Stef moest met zijn club vv Diepenheim voetballen tegen Bornerbroek. Terwijl zijn maten in het veld stonden, zat Manuel op de reservebank.


Het was een kameraad die een appje binnenkreeg op zijn mobieltje. “Hij vroeg: ‘Stef, je weet nog weleens wat hè...?’ Waarop hij een foto liet zien van het wrak van een auto. Een foto gemaakt van een ongeluk tussen mijn woonplaats Diepenheim en Neede.”


Door de grond
Toen hij de foto zag, ging hij door de grond. Het was immers de auto van zijn vriendin Nieke, afkomstig uit Neede. “In de kop boven het verhaal stond dat er een man was verongelukt. Maar dat was een foute conclusie. Het kenteken stond namelijk op naam van haar vader. Het was echter Nieke die er voornamelijk in reed.”


Het eerste wat hij deed, was Nieke bellen. “Maar die nam uiteraard niet op. Toen ik naar haar huis belde, kreeg ik haar broertje aan de lijn. Toen ik zijn stem hoorde, wist ik genoeg.”


Actie tegen misbruik

Sindsdien klimt Manuel regelmatig in de pen als hij op bijvoorbeeld Facebook op vergelijkbare situaties stuit. “Zo zag ik dat iemand beelden had gemaakt van een mislukte reanimatie, nota bene gewoon bij mensen thuis. Op de beelden was te zien hoe de ziekenbroeders het lichaam naar buiten droegen. Dan vraag ik me serieus af: wie zit er nou in hemelsnaam op dat soort beelden te wachten? Compleet nutteloos vond ik het en dat laat ik dan ook weten.”

Niet wereldvreemd
“Ik besef natuurlijk donders goed hoe het werkt", vertelt Stef. "Als ik iets lees over een nieuwsfeit bij mij in de buurt wil ik er zelf ook beelden bij zien. Maar er zijn wel grenzen. Fatsoensnormen die mensen in acht moeten nemen. Want het mag uiteraard niet zo zijn dat een foto al op internet verschijnt voordat de familie is ingelicht. Iets wat bij Nieke wél is gebeurd.”

'Vorm van roddelen'

En Manuel beseft ook dat het fenomeen ramptoerisme van alle tijden is, maar dat het vooral in het huidige tijdperk van sociale media een enorme vlucht heeft genomen.

"Het is een vorm van roddelen. Een vorm van sport ook, waarbij je aan vrienden en klasgenootjes kunt laten zien dat jij er als eerste bij was. Of dat je die foto’s eventueel verkoopt voor wat zakgeld. Ik vind het ook helemaal niet erg dat dit soort fotografen er is. Maar vooral bij bepaalde foto’s is het goed om terughoudend te zijn."

'Gezond verstand'

"Kijk, dit soort foto’s zal altijd blijven bestaan. Je kunt er boetes op zetten, maar of dat helpt? Eigenlijk kun je alleen maar hopen op het gezond verstand. En voortdurend dit probleem onder de aandacht blijven brengen. Zodat, wanneer mensen zoiets hebben gedaan, beseffen waar ze mee bezig zijn en zich een volgende keer wel bedenken. Het is daarom goed paal en perk te stellen aan dit soort foto's. Er zijn grenzen aan ramptoerisme.”

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Diepenheim Neede Nieuws
Deel dit artikel: