nieuws

Nieuw Deventer museum voor moderne kunst moet jaarlijks 100.000 bezoekers trekken

In 2020 gaan in het oude Hegius-schoolgebouw de deuren open van het EICAS-museum voor zogenoemde nul-kunst, ook wel zero-art.
Het gaat om abstracte kunst van na de oorlog, met onder meer Armando als bekend kunstenaar.
De komst van het museum is een aanvulling op het huidige museumaanbod in de stad. "Dit is zeker van toegevoegde waarde voor Deventer", aldus wethouder Kolkman. "De musea die er nu zijn hebben een focus op de geschiedenis, dit museum gaat over de moderne tijd."

De Fundatie

Initiatiefnemer Koos Hoogland zet hoog in met EICAS, officieel European Institute for Contemporary Art and Science. Hij wil een vaste plek veroveren tussen gerenommeerde musea in omliggende plaatsen. De Fundatie in Zwolle, More in Gorssel, Kröller-Müller in Otterlo en Coda in Apeldoorn.
"Dat rijtje, ja", zegt Hoogland. "En als ik naar die bezoekerscijfers kijk, dan kom ik hier in Deventer moeiteloos op 100.000 bezoekers."

Niet alleen 65-plussers

Daarbij mikt de initiatiefnemer niet alleen op het traditionele museumpubliek, de 65-plusser die musea afstruint. Maar ook ontwerpers, designers en kinderen zijn nadrukkelijk een doelgroep.
Architect Hans van Heeswijk gaat het schoolgebouw omtoveren tot een transparant en open museumgebouw, zodat iedereen naar binnen wordt getrokken. Van Heeswijk: "Een museum is er niet alleen om kunst te tonen, maar ook om publiek te ontvangen. De oude entrees en de gangenstructuur gaan we opnieuw gebruiken. We gaan de architectuur van het oude schoolgebouw benutten voor de nieuwe functie. Een mooie, prestigieuze klus."

Welkom

Wethouder Jan-Jaap Kolkman: "Een binnenstad moet tegenwoordig meer te bieden hebben dan winkelen en een terrasje pakken. Daarbij is het ook goed dat de stad zich in de breedte ontwikkelt. Dus én evenementenstad én museumstad. Daarom is dit particuliere museum meer dan welkom in Deventer."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.