nieuws

Geen oplossing na raadsdebat over purhuis Vriezenveen

De partijen in het conflict rondom het purhuis zijn woensdagavond bij het gemeenteraadsdebat niet tot elkaar gekomen. Centraal stond de vraag wie er moet opdraaien voor de rekening van bijna 62.000 euro voor het opruimen van het puin.
De gemeenteraad was het in elk geval over een ding eens: zonder uitzondering leven de leden mee met de familie Keijzer en hebben ze respect voor de manier waarop zij met hun tegenslagen omgaan. Maar tot frustratie van Keijzer kwam het niet tot een concreet besluit. 
Het debat was aangevraagd door Erik Veltmeijer van de PVV. Hij ziet aankomen dat de kwestie leidt tot een gang naar de rechter, "en dat verleent de gemeente een brevet van onvermogen." 
wethouder Van Abbema aan het woord
wethouder Van Abbema aan het woord © eigen foto RTV Oost/Ina Brouwer

Voorgeschiedenis

Het gezin van Rick Keijzer laat in 2012 met subsidie van de provincie hun huis aan de Hoffmansweg isoleren. Maar de gezinsleden worden ziek in hun met pur geïsoleerde huis. Bovendien vertoont het huis na de isolatiewerkzaamheden overal scheuren. De aannemer erkent dat er bij het isoleren fouten zijn gemaakt maar hij blijkt niet goed verzekerd tegen de schade. De familie blijft achter met een financiële strop.
Om het gezin de kans te geven verder te kunnen met hun leven richt broer Leon Keijzer een stichting op met de naam De Grote Uitdaging. Op de plek van het onbewoonbare huis moet een nieuw huis verrijzen. 
In juli wordt het huis gesloopt maar de familie Keijzer slaagt er niet in een afvalverwerker te vinden die het puin meeneemt. Omwonenden maken zich zorgen over het puin dat er onbeschermd ligt en mogelijk giftig is. De gemeente laat het puin afvoeren en legt de rekening, bijna 62.000 euro, neer bij de familie Keijzer. Ten onrechte, meent Veltmeijer.
Erik Veltmeijer van de PVV vroeg het raadsdebat aan.

Onrust

Wethouder Van Abbema stelt dat het gezin niet meer wist wat ze er mee aan moest en dat de gemeente 'met toestemming van de familie' het liet afvoeren. Keijzer krijgt een werkdag de tijd om dat zelf te doen. De raad vraagt zich af waarom er zoveel haast is gemaakt. Van Abbema: "De familie Keijzer heeft zelf steeds gezegd dat het om giftig puin ging, daarom wilde niemand het afvoeren. Bovendien was er onrust in de gemeenschap." Het puin komt uiteindelijk als niet recyclebaar restafval terecht op de stort in Wilp.
veel belangstelling op de publieke tribune voor het debat
veel belangstelling op de publieke tribune voor het debat © eigen foto RTV Oost/Ina Brouwer

Emoties

Leon Keijzer, broer van Rick, hield als woordvoerder van de familie een emotioneel betoog waarin hij onder meer stelde dat er nooit toestemming is gegeven aan de gemeente om het puin af te voeren. Daarom weigert ze ook te betalen. Volgens Keijzer heeft de gemeente op meerdere vlakken niet volgens de wet gehandeld. Een collegebesluit in aanloop naar de ruimwerkzaamheden ontbrak, evenals een goede analyse van het puin. Ook mails kwamen niet aan.

Geen analyse

"Het RIVM en TNO gaven aan dat het niet mogelijk was binnen 48 uur een analyse te doen. Er is dus helemaal geen analyse gedaan. Er is gehandhaafd op basis van NTO-rapport uit 2013. Een rapport dat zelfs door minister Blok en de Tweede Kamer zwaar bekritiseerd is", zegt Keijzer. 

Ongemakkelijk debat

Wethouder Van Abbema vond het een ongemakkelijk debat. "Je weet dat het voor de familie een lastige zaak is terwijl de rol van de gemeente is recht te betrachten. Ik moet al mijn inwoners gelijk behandelen. Ik ben bang dat we niet veel kunnen betekenen voor hen. Het ging en het gaat om een privaatrechtelijke kwestie tussen het gezin en het bedrijf."
Martha van Abbema beschouwt het als een conflict in het private domein

Een rol voor de burgemeester

De gemeenteraad draagt burgemeester Annelies van der Kolk op, om de gesprekken met de familie Keijzer vlot te trekken. Zij beraadt zich hierop. Keijzer is teleurgesteld: "De basis van zo'n gesprek is niet goed en dat vind ik jammer." De familie is wel bereid opnieuw met de gemeente om de tafel te gaan. 
Leon Keijzer ziet bemiddeling van burgemeester Van der Kolk niet echt zitten
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.