Weblog: 'Jazzper' van 't Hof en Johan Polet, gevierd en verguisd beeldhouwer

Eindelijk, krijgt hij wat verdiend. De prestigieuze Boy Edgar Prijs voor jazzmusici. Hij is wereldberoemd, maar in Nederland en Overijssel zou Jasper van ‘t Hof best met wat meer liefde en applaus ontvangen mogen worden.

Het lijkt wel of hij geen publiek nodig heeft zegt kenner en journalist Ton Ouwehand die we van de Twentse Courant Tubantia kennen. Jazzper zit tot de rand toe gevuld met muziek en dat moet er gewoon uit. 

Jasper van 't Hof werd in 1947 in de naoorlogse jaren geboren in Enschede, groeide op met piano. Zijn vader was jazztrompettist en zijn moeder een klassiek geschoolde zangeres. Jasper zat erbij te spelen met zijn Dinky Toys, zegt ie zelf. Hij voetbalde niet buiten, dat kwam later wel dacht hij. Zijn eerste lessen kreeg hij van de legendarische Harry Bannink, die 'gaf' Jasper na een paar jaar aan Martin Kaptein - dezelfde man die Adje Vandenberg les gaf. Beide hebben - hoor ik - geweldige herinneringen aan hem. En beide zijn buiten Nederland Wereldberoemd. Met een hoofdletter ja, om duidelijk te maken dat we gedurende de afgelopen jaren toch iets gemist hebben, of oogkleppen opgehad hebben. Niet alleen in Overijssel hoor, waar Jazzper gewoon woont - als hij niet ergens tourt- maar in Heel Nederland.

Jasper van 't Hof (Foto: Wil Bijker, Escapement)
Jasper van 't Hof (Foto: Wil Bijker, Escapement)

En nu dan eindelijk die zo verdiende Buma Boy Edgar Prijs. De belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek voor de super aimabele Jazzper van ‘t Hof. Op 6 december worden tijdens een feestelijke concertavond in het BIMhuis vier nieuwe composities gepresenteerd met bevriende musici. Ook uit zijn beginperiode. VPRO Vrije Geluiden zal verslag doen op Radio 2 Soul & Jazz en op www.vrijegeluiden.nl

Zondag in OverUIT de Kunst op TV Oost aandacht voor Jasper van 't Hof. 

Johan Polet

Maar, we beginnen zondag OverUIT de Kunst met het werk van Johan Polet. Een beeldhouwer uit het begin van de vorige eeuw waar ontzettend veel over te vertellen valt. Van deze gevierde en verguisde beeldhouwer zijn in steden als Kampen en Amsterdam allerlei sporen te zien. De zes grote beelden aan het Kamper Raadhuis bijvoorbeeld zijn op zich al een bijzonder verhaal. Het is bijkans de grootste vooroorlogse rijksopdracht geweest. 

‘In de jaren 1920-1935 werd hij vaak in een adem genoemd met John Rädecker en Hildo Krop (Steenwijk), destijds de belangrijkste beeldhouwers van ons land.’ In museum MORE worden beelden van de ‘misschien wel de grootste vernieuwer van de Nederlandse beeldhouwkunst van de eerste helft van de twintigste eeuw’ getoond.

Johan Polet; gevierd en verguisd beeldhouwer (Foto: RTV Oost)
Johan Polet; gevierd en verguisd beeldhouwer (Foto: RTV Oost)

Johan Polet was ook een man die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke positie bij de Nederlandsche Kultuurkamer innam en daar de rest van zijn leven de consequenties van droeg. Daarom is het klassiek mannenfiguur De Scheppende Wil, nota bene gemaakte voor het Boijmans van Beuningen Museum in Rotterdam, een geschénk van de gemeente Amsterdam, ook naar de donkerte van de kelder verdwenen. En vergeten, want het was lange tijd zoek. Tot voor kort...

Kijk zondag naar OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. 

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
OverUIT de Kunst Weblogs
Deel dit artikel: