Twentse gemeenten willen uitkomsten onderzoek tegen omstreden zorgbureaus afwachten

Hoewel de sociale recherche bezig is met een onderzoek tegen twee in Almelo en Hof van Twente geweerde zorgbureaus, komen zij bij andere Twentse gemeenten vooralsnog gewoon in aanmerking voor een nieuw contract. Dat verklaart de overkoepelende Samen14 in een reactie op de berichtgeving eerder deze week door RTV Oost. 

Zoals gemeld kwamen de zorgbureaus Victorie en Take Care V&R Thuiszorg in de twee gemeenten niet door de verscherpte selectie, terwijl ze bij andere gemeenten wel een contract kregen. Samen14 wil echter eerst de resultaten van het onderzoek door de sociale recherche afwachten. Mocht vervolgens blijken dat er zaken niet kloppen bij de in opspraak geraakte zorgbureaus zal het onmiddellijk ingrijpen.

'Stoplichtmodel'

Zorgbureaus worden gescreend via een 'stoplichtmodel', waarbij ze de codering groen, oranje of rood krijgen. Dit gebeurt na gunning en voor 1 januari 2019 als de 'raamovereenkomsten' ingaan. 

Vooraf screenen is vrijwel ondoenlijk vanwege de enorme administratieve berg werk die dat met zich meebrengt. De gemeenten gaan er daarom vooral vanuit dat de zorgbureaus ter goeder trouw werken. "Onze samenwerking met aanbieders is gebaseerd op vertrouwen", zo schrijft Samen14, de organisatie waarin de Twentse gemeenten samenwerken op het gebied van zorg en jeugdhulp.

'Zorgcowboys'

Zoals gemeld hebben Almelo en Hof van Twente strengere regelgeving opgesteld rond de zogenoemde ‘zorgcowboys’: zorgaanbieders waarvan het vermoeden bestaat dat een groot deel van de subsidies in de zakken vloeit van handige zorgondernemers. Twee van deze zorgbureaus liggen momenteel in Almelo onder vuur. De sociale recherche is een onderzoek tegen Victorie begonnen na berichten dat de directrice met cliënten in het casino was gesignaleerd, terwijl van de 6,1 ton jaaromzet circa een derde was gereserveerd voor de twee directieleden.

Exorbitante winsten
Zorgbureau Take Care V&R Thuiszorg kwam in het nieuws omdat hier 55 procent winst was gemaakt. Meerdere politieke partijen hebben van het Almelose gemeentebestuur opheldering geëist over dergelijke zorgbureaus. Ook in andere Twentse gemeenten zijn de exorbitante winstuitkeringen lokale politici een doorn in het oog.


Voet tussen de deur
Beide zorgbureaus kwamen door de strengere regelgeving bij de gemeenten Almelo en Hof van Twente niet meer in aanmerking voor een nieuw contract. Zoals RTV Oost deze week meldde, hebben ze vervolgens kans gezien een contract in de wacht te slepen bij Samen14, de organisatie waarin de Twentse gemeenten samenwerken op het gebied van zorg en jeugdhulp.


'Stoppen met malafide zorgaanbieders'

In een reactie laat Samen14 nu weten een einde te willen maken aan de samenwerking met malafide zorgaanbieders. “Het geld moet naar de zorg en ondersteuning voor onze inwoners.”


Rood-oranje-groen

Na een eerste aanbesteding vielen een kleine 50 zorgbureaus af. Vervolgens zijn de bureaus ingedeeld in drie categorieën: rood, oranje en groen. De rode en oranje bureaus kunnen rekenen op extra controles. Dit gebeurt na 1 januari 2019, als de raamovereenkomst van kracht wordt. “Als blijkt dat niet aan de eisen wordt voldaan, wordt de overeenkomst zo spoedig mogelijk ontbonden.”

Clausules in contract
Daarvoor heeft Samen14 clausules in het contract opgenomen: "Als wij een overeenkomst hebben met een aanbieder en deze wordt in gebreke gesteld, kunnen wij tot ontbinding overgaan. Daarvoor hoeven geen gerechtelijke stappen te worden genomen."


Volgens de zegsvrouw hebben zowel Victorie als Take Care de eerste selectiefase van het barrièremodel doorlopen. Ze wil niet echter niet kwijt onder welke categorie de twee bureaus vallen: rood, oranje of groen. “Wij kunnen en willen dat op dit moment niet aangeven.” Samen14 meldt in de verklaring “eerst de lopende onderzoeken af te willen wachten”. 

Onderzoek tegen Take Care

Intussen is de sociale recherche ook een onderzoek begonnen tegen Take Care, zo bevestigt een woordvoerster van de gemeente Almelo desgevraagd. Het onderzoek van de sociale recherche tegen beide zorgbureaus is naar verwachting medio december afgerond. 


'Passende acties'

Samen14 staat niettemin in de startblokken mocht uit de onderzoeken blijken dat er bij de zorgbureaus bepaalde zaken niet in de haak zijn: “Wij staan klaar om passende acties te ondernemen.”

Niet vooraf screenen

Samen14 zegt dat er bewust voor is gekozen om de zorgbureaus niet vooraf te controleren. "Als we aan de voorkant álle controles bij álle te contracteren aanbieders hadden willen doen, had dit gezorgd voor een enorme administratieve last voor zowel aanbieders als voor gemeenten. (...) Onze samenwerking met aanbieders is gebaseerd op vertrouwen. Wordt dit geschonden, dan ondernemen wij direct actie."

Opheldering minister
Tweede-Kamerlid John Kerstens (PvdA) kondigde op onze berichtgeving aan dat hij van minister De Jonge opheldering wil hoe het kan dat zorgbureaus, die bij bepaalde gemeenten worden geweerd, toch weer subsidies los weten te weken bij andere gemeenten.

Verbijsterd
Eerder deze week toonde hij zich verbijsterd hierover. “Ik zou zeggen: bij twijfel niet inhalen.” Waarbij hij benadrukt dat het hier gaat om een kwetsbare groep cliënten, die mogelijk weer op zoek moet naar een nieuwe zorgaanbieder. Met alle stress van dien. Kerstens wil nu van de minister weten of gemeenten geen risico's zouden moeten lopen met geld dat bestemd is voor zorg aan kwetsbare mensen. "Vindt u dat gemeenten die nu blijkbaar toch met genoemde bureaus in zee gaan zo een onverantwoord risico nemen?"

Over de rood-oranje-groen codering, zoals Samen14 die hanteert, zegt het Kamerlid: “Bij oranje mag je officieel nog wel doorrijden, maar of het daar veiliger van wordt...”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Almelo Hof van Twente Zorgonderzoek Nieuws
Deel dit artikel: