Afvalverwerker in Meppel waar brand uitbrak omstreden in Staphorst

De eigenaar van het afvalverwerkingsbedrijf in Meppel waar afgelopen nacht een grote brand woedde, heeft een omstreden reputatie in Staphorst. Afvalverwerker Talen ligt al lange tijd met beide gemeenten in de clinch.

Tegen 01.00 uur vannacht brak er brand uit in een afvalberg op het terrein van Talen in Meppel. Omwonenden moesten worden geëvacueerd en enkele straten werden afgesloten. In Meppel waren al zorgen over de brandveiligheid en in Staphorst dumpte het bedrijf afval op gemeentegrond.


Zeecontainers voor ingang

In eerste instantie kon de brandweer het terrein niet op omdat de ingang werd geblokkeerd door twee zeecontainers. Die zouden zijn geplaatst door de verhuurder van het terrein.

De verhuurder en afvalverwerker Talen stonden eerder dit jaar voor de rechter, meldt RTV Drenthe. Hij zou een huurschuld van ruim 60.000 euro hebben. De verhuurder maakte zich, net als de gemeente en omwonenden, ook zorgen over de brandveiligheid op het terrein. 

'Huurcontract verliep om middernacht'

Opvallend: directeur Albert Talen van het recyclebedrijf zegt dat hij het terrein in Meppel sinds middernacht niet meer huurt. "We zijn alleen nog echt actief bij onze vestiging in Stadskanaal. In Staphorst hebben we ook een terrein, maar daar parkeren we alleen vrachtauto's."

Talen kwam de afgelopen jaren een aantal keer in opspraak met zijn vestiging in Staphorst. Hij dumpte grote hoeveelheden afval op grond van de gemeente. Daarmee protesteerde hij tegen de gemeente die afspraken over een grondruil niet na zou zijn gekomen.

Conflict

De gemeente Staphorst had jaren geleden met Talen een stuk grond geruild om de aanleg van een doorgaande weg mogelijk te maken. Talen kreeg daarbij een ander stuk grond om zijn bedrijf te kunnen uitbreiden. De gemeente zou zorgen voor een nieuwe milieuvergunning. Maar volgens Talen kwam de gemeente deze verplichting niet na.

Het leidde tot een langslepend conflict met de gemeente. Talen had zijn stuk grond al afgestaan, maar omdat de vergunningen voor het nieuwe deel niet waren geregeld, moest hij het afval verwerken op een veel kleinere oppervlakte. Daarom vond hij het gerechtvaardigd afval te dumpen op het terrein dat hij geruild had met de gemeente. Voor dat dumpen heeft Talen ruim drie ton aan boetes betaald

Begin dit jaar kondigde Talen aan te willen vertrekken uit Staphorst. 

Ook in Stadskanaal brand

Vorig jaar was er ook al brand bij Talens vestiging in Stadskanaal. Voor het blussen, afvoeren en verwerken van het afval kreeg Talen een rekening van meer dan een half miljoen euro van de provincie Groningen.

Deel dit artikel: