Maanden cel geëist tegen hennepkwekers uit Borne

Tegen vier verdachten van een hennepplantage in Borne zijn gevangenisstraffen van vier, zes en acht maanden geëist. Ook wordt er een ontnemingsvordering geëist van bijna een kwart miljoen euro.

"Deze mensen zijn een radar in de hennepeconomie. Die houden we daar ook verantwoordelijk voor." Omdat de verdachten geen namen wilde noemen, beschouwt de Officier van Justitie ze nu als hoofdverantwoordelijke: "Omdat ik geen plausibele verklaring heb gekregen, zitten er nu wat mij betreft hier de vier hoofdmannen."

Grote schulden
Van de vier verdachten, uit Almelo en Enschede, geven de twee belangrijkste aan dat ze geld nodig hadden. Ze hebben grote schulden, ook hebben de twee al eerder een rol gespeeld in hennepzaken. De andere twee zeggen niets met de hennepplantage te maken te hebben.

Volgens de Officier van Justitie moeten de verdachten verantwoordelijkheid nemen: "Je neemt een risico. Als het lukt heb je succes en kun je een groots en meeslepend leven leiden. Als het allemaal niet lukt wordt je op een ochtend niet meer wakker en lig je met een kogel in je kop in een auto."

Angst
Dronkers verwijst daarmee naar de moord op Shadi Saker, afgelopen januari in Enschede. Op vragen van de rechter geeft een van de verdachten aan daar bang voor te zijn en geen vertrouwen te hebben in de bescherming van de politie: "Wordt er ooit de naam van een grote jongen genoemd? Die grote jongens zijn gewoon heel slim. U kunt mij geen veiligheid garanderen. U kunt mij niet garanderen dat ik morgen geen kogel in mijn hoofd heb."

Het bewijs tegen de verdachten is aanwezig. Zo werd er een sigarettenpeuk gevonden van een verdachte en werd zijn lease-auto gezien bij het huis. Van een andere verdachte werden vingerafdrukken gevonden in de meterkast. De twee andere verdachten waren in het huis toen de politie binnenviel.

'Te fors'

De advocaten van verdachten vinden de strafeis en de ontnemingsvordering te fors, omdat de bewijslast niet zwaar genoeg of overtuigend zou zijn.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Hennep borne Nieuws
Deel dit artikel: