'Hou je fatsoen bij het fotograferen van ongelukken en calamiteiten'

De dood van van 16-jarige Chiel Meesters uit Almelo vorig jaar is tragisch en veelbesproken. De scholier wordt doodgereden door een jonge bestuurder die veel te hard reed. Beelden van het ongeluk gingen al snel rond op sociale media. Vandaag is de automobilist veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf en 3 maanden voorwaardelijke straf.

In Overijssel Vandaag vertelt Stefan Verkerk uit Wezep over zijn werk als fotograaf. Hij is onder meer correspondent voor calamiteiten zoals ernstige ongelukken of branden en levert dagelijks beeldmateriaal aan aan verschillende redacties.

Amateurbeelden

Stefan ziet dat er steeds vaker mensen foto's maken op locatie, maar wat er dan gebeurt met het materiaal is niet te sturen. "Vooral bij grote ongelukken zie je veel mensen staan die voor hun hobby foto's maken. Dat beeld wordt dan in Whatsapp groepen gedeeld, maar ook wel op Facebook of andere sociale media. Daar wordt dan niet eerst naar gekeken door een redactie."

Fatsoen

Fotografen als Stefan houden zich aan bepaalde afspraken met hulpdiensten. "Wij maken nooit een foto van het slachtoffer, die plaatst een redactie niet dus waarom zouden wij dat doen. Bovendien zijn die beelden soms heel heftig en dat zit niet in mijn karakter. Hou je fatsoen zou ik zeggen en denk na voor je beelden maakt en achteloos doorstuurt."

Als een calamiteiten fotograaf de fatsoensnormen overschrijdt krijgt hij dat de volgende keer te horen van de hulpdiensten. "Daar spreken ze je op aan en aangezien het mijn werk is, hou je daar echt rekening mee. Bovendien is het voor de nabestaanden niet netjes. Natuurlijk gaat het in de huidige tijd heel snel het verspreiden van nieuws, maar het herkenbaar in beeld brengen van slachtoffers dat doe je gewoon niet."

Meer over dit onderwerp:
calamieiten fotografie Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: