Justitie weet niet waar smokkelboot van Twentse drugsbaas is

Ruim 200 kilo cocaïne die op 'de pof' is gekocht en een smokkelboot die door de handen van justitie is geglipt. Járen na dato maakt één van de oud-leiders van de roemruchte Geesterse Bloemenbende nog steeds de tongen los.  

Bij het gerechtshof in Arnhem maakte het Openbaar Ministerie vandaag bekend dat oud-leider Bob V. uit Markelo bijna anderhalf miljoen euro schuldig is aan de staat voor drugshandel in de eerste jaren van dit millennium. Volgens het OM heeft hij ruim 200 kilo coke gefinancierd, verschillende boten voor drugssmokkel aangeschaft, in hasj gehandeld en tonnen aan contant geld op bankrekeningen gezet.

Coke op de pof

Volgens de advocaat van Bob V. is helemaal niet te bewijzen dat zijn cliënt die cocaïne heeft betaald. "Hij is veroordeeld voor het vervoeren ervan, maar daarom ben je nog geen eigenaar. Daarnaast, misschien was die coke nog helemaal niet gefinancierd. Betaling kan ook achteraf in bepaalde gevallen." Maar daar gelooft het Openbaar Ministerie helemaal niks van. "Coke kopen op de pof? Ja, dat zou heel misschien alleen kunnen als er een bestendige handelsrelatie is tussen twee partijen."

Smokkelboot foetsie

Daarnaast vindt de advocaat dat de kosten voor een zeiljacht in mindering moeten worden gebracht op het totaalbedrag. "Mijn cliënt heeft die boot destijds voor 17.000 euro gekocht. Vervolgens is er van alles aan die boot versleuteld, waardoor die meer waard is geworden. Het zeiljacht is vervolgens door justitie in beslag genomen. Maar wat blijkt, die boot is verdwenen en kan dus niet meer verkocht worden."

Het OM erkent dat ze niet weet waar het jacht nu is. De boot was door Bob V. aangeschaft voor de smokkel van 60 tot 100 kilo coke vanaf Sint Maarten. Maar dat transport heeft nooit plaatsgevonden. 

Dubai

In de jaren 2001 tot en met 2005 ontving Bob V. een uitkering. Toch deed hij allerlei uitgaven, zoals het kopen van boten. Volgens het Openbaar Ministerie kan het daarom niet anders dat Bob op illegale wijze geld in handen kreeg. Maar volgens zijn advocaat is dat niet zo. "Hij leende van vrienden 80.000 en hij verkocht onroerend goed in Dubai." Dat zou om 180.000 euro gaan. Maar van beide transacties zijn geen bonnetjes. Daarnaast vragen de rechters zich af of Bob dat geld wel heeft opgegeven aan de Belastingdienst.

De veroordeelde drugshandelaar was vandaag niet aanwezig. Op de vraag waar hij was zei zijn advocaat: "Dat kan ik u niet zeggen." Wel werd duidelijk dat Bob een oude boete aan de staat ook nog steeds niet heeft betaald. Het gaat om ruim 250.000 euro voor hasjhandel in de jaren '90. Toen verscheepte hij vrachtwagens vol hasj naar Engeland en Ierland. De waar was verstopt in bloempotten, vandaar de naam Bloemenbende.

Of Bob V. nu inderdaad bijna anderhalf miljoen euro moet betalen aan de staat, wordt over vijf weken duidelijk. Dan doet het gerechtshof uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: