nieuws

Nieuw wolvenplan in eindfase, maar nog veel kritiek op inhoud

Nog veel kritiek op nieuwe wolvenplan
Nog veel kritiek op nieuwe wolvenplan © iStock
De laatste hand wordt momenteel gelegd aan het nieuwe wolvenplan, waar de provincies al maanden aan werken. Het plan is een handleiding voor hoe om te gaan met gevestigde wolven in Nederland. Maar er is nog veel kritiek op de inhoud, vooral omdat het plan niet concreet genoeg zou zijn.
Het wolvenplan zou eigenlijk volgend jaar worden opgesteld, maar omdat de wolf zich begin dit jaar steeds vaker liet zien in Nederland werd besloten dat proces naar voren te halen. De afgelopen maanden hebben de twaalf provincies regelmatig overleg gepleegd over de inhoud.

Bescherming en vergoeding

Over de inhoud is al langer discussie, waarbij organisaties als LTO en platform NoWolves soms lijnrecht tegenover Wolven in Nederland staan. Het gaat daarbij vooral over hoe schaapskuddes moeten worden beschermd tegen wolven en hoe de schadevergoeding wordt geregeld als er wel schapen (of andere dieren) door een wolf worden gepakt.
In het plan staat onder meer dat dierhouders hun dieren actief tegen de wolf moeten beschermen als blijkt dat ze zich in het nieuwe territorium van de wolf bevinden. Doen ze dat niet, dan krijgen ze geen vergoeding als dieren worden doodgebeten.

'Onmogelijk'

LTO denkt dat dit niet gaat werken. "Het is onmogelijk om alle schapen achter hekken te zetten", aldus bestuurder Dirk Dekker tegenover Omroep Gelderland. "Je wilt toch niet om al die weilanden hekken van twee meter hoog hebben staan? Als dit echt is hoe wij in de toekomst met een gevestigde wolf omgaan, denk ik dat veel dierhouders hun schapen weg zullen doen."
Bart Kemp van platform NoWolves valt ook over de onduidelijkheid in het plan zoals dat er nu ligt. "Wat moet de dierhouder nou precies gaan doen als de wolf zich hier vestigt? Dat staat te vaag in het plan. Nu is het van: we gaan het eerst eens even drie jaar aankijken als die wolf er is. Dat kan niet."
Ook wijst hij op Europees geld dat kan worden gebruikt voor het nemen van maatregelen, maar waarover geen enkele verwijzing in het nieuwe wolvenplan staat.

Kennis

"We merken dat er een enorme behoefte is aan kennis over de wolf en over hoe je dieren kunt beschermen tegen de wolf", zegt woordvoerder Maurice La Haye van Wolven in Nederland, voorstander van de komst van de wolf. "Daarop moeten we vol inzetten als de wolf zich hier vestigt. Maar dat staat nu niet concreet in het plan."
De komende tijd moet blijken of er nog iets wordt aangepast aan het plan zoals het er nu ligt. Eind dit jaar of begin 2019 moet het plan definitief zijn.
RTV Oost heeft een podcast over de terugkeer van de wolf. De podcast is hier te beluisteren
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.