nieuws

Naakt in het museum, No Hero wakkert MeToo-discussie aan

Een expositie over naakt in de kunst. Je moet het maar durven in dit MeToo-tijdperk. Bij museum No Hero in Delden durven ze het aan. Directe aanleiding is het schilderij met een blote borst dat pas geleden uit de rechtbank in Almelo is weggehaald na een klacht.
Naakt in de Kunst. Dat is de naam van de expositie die vanaf morgen te bezichtigen is. Met de tentoonstelling gaat het museum verder in op de MeToo-discussie. Zeventien werken uit de periode tussen 1896 en 2008 moeten de zintuigen prikkelen en de discussie aanwakkeren.
"Wat mag wel en wat mag niet meer?", vragen ze zich bij No Hero af. Naakt neem sinds mensenheugenis een existentiële en levendige plek in de kunst in. Bij tijd en wijle meer gekuist, dan in andere periodes. Het museum wil ook antwoord geven op de vraag of kunst een bijzondere positie in de discussie inneemt.
De expositie bestaat uit veertien schilderijen en drie sculpturen die naakt laten zien. De werken moeten leiden tot gesprekken. Kan een kunstwerk bijvoorbeeld getuigen van seksuele intimidatie en als dat zo is, laten we het dan zien?

Wat is er te zien?

Te zien zijn onder meer een schilderij van Albert Penot, beroemd door zijn studies van naakte vrouwen, Liggend Naakt van Toon Kelder en verschillende schilderijen van Bas Meerman, die zowel vrouwen als mannen nogal heftig heeft neergezet.

Museum No Hero

Museum No Hero opende in april van dit jaar haar deuren. No Hero toont beeldende kunst uit vijf werelddelen en vijf eeuwen kunstgeschiedenis, vanuit het perspectief van internationale ontwikkelingen in de geschiedenis, politiek en maatschappij.  Geert Steinmeijer richtte het museum op. "Ik hou van Nederland en ben een echte wereldburger", zegt hij. "Over kunst doen mensen vaak moeilijk. Dat is flauwekul. Iederéén kan van kunst genieten. Leer kijken, kijk om je heen en neem iets op. Ik hoop dat dit museum de inspiratie daarvoor is op dat te doen.

Museumdirecteur Gemma Boon: "Ik ben absoluut vóór het tonen van kunst met naakt in musea en de publieke ruimte, maar ik vind het wel noodzakelijk om met elkaar de dialoog aan te gaan." De bezoekers worden geholpen met teksten. De expositie duurt tot 17 februari.

Poll RTV Oost

In een poll van RTV Oost in september bleek dat bijna 80 procent van de mensen die stemden (3432 stemmers in totaal, red.) vindt dat kunst waarop naakt te zien is moet kunnen in openbare gebouwen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.