Kunstgras en bloemetjes bij afvalcontainers in Oldenzaal

Bij het milieuplein in de Oldenzaalse wijk De Thij zijn vanmiddag kunstgrasveldjes met plastic bloemetjes gelegd. Het moet voorkomen dat er afval naast de ondergrondse containers wordt gezet.

"We hebben gekozen voor De Thij, omdat daar relatief veel afval buiten de containers wordt geplaatst", legt wethouder Evelien Zinkweg ter plekke uit. "Onderzoek heeft uitgewezen dat het er met die bloemetjes leuker uitziet en dat dat voor veel mensen aanleiding is er geen rommeltje van te maken."

Blij met het gras

In Almelo en Enschede zijn eerder dit jaar al op meerdere plekken dergelijke veldjes neergelegd. Volgens een woordvoerder van Twente Milieu is het nog te vroeg om te zeggen of het daadwerkelijk resultaat heeft. "Maar we hebben wel de indruk dat het helpt."

Een man die op weg is naar de glasbak aan de Burgemeester van Veenlaan in Enschede is blij met het gras en de bloemetjes. "Het ziet er toch fleurig uit zo? En je merkt gewoon dat het veel minder rommelig is sinds dit hier ligt."

85 Procent minder

Wethouder Zinkweg heeft begrepen dat in Rotterdam sprake is van 85 procent minder bijplaatsingen door de veldjes met bloemen. "Dat is toch positief. Het is belangrijk dat we elkaar op ons gedrag wijzen."

Buurtbewoners hebben zo hun bedenkingen. "Ik denk dat de bloemetjes eerder weg zijn dan dat de containers vol zijn", schampert een man die tegenover het milieuplein woont. "Ik moet het allemaal nog zien", reageert zijn buurvrouw.

'Voordeel van de twijfel'

Maar er zijn ook positieve reacties. "Het is hier inderdaad altijd een zooitje, maar ik geef dit het voordeel van de twijfel", zegt een vrouw die vaak bij de naastgelegen kerk komt. "Natuurlijk helpt dit", zegt een vrouw, die net een aantal flessen heeft weggebracht. "Het ziet er toch hartstikke leuk uit zo."

Deel dit artikel: