Theo Even kritisch over vakbonden tijdens hoorzitting chroom-6

Tegenover diverse leden van de Tweede Kamer hield ervaringsdeskundige Theo Even gistermiddag een betoog over de gevolgen van chroom-6 en de wijze waarop de overheid slachtoffers en nabestaanden behandelt en zou moeten behandelen. Een dag later overheerst een "tevreden gevoel" bij de sergeant-majoor buiten dienst uit Losser, die zeer kritisch is op de inbreng van de vakbonden.

"Ik ben met een heel tevreden gevoel wakker geworden. Ik heb het idee dat we de boodschap goed hebben kunnen overbrengen aan de Tweede Kamerleden", blikt Even terug op de hoorzitting. Waar dat gevoel door wordt gevoed? "Door de vragen die de Kamerleden ons stelden. Daar zat een positieve kant aan."

Vakbonden in verdediging

Voormalig vliegtuigspuiter Even had meer verwacht van de inbreng van de vakbonden. "Het leek wel of de Kamerleden van de bonden waren en of de vertegenwoordigers van de vakbonden de huidige overheidsregelingen zaten de verdedigen."

Over het optreden van voorzitter Anne-Marie Snels van AFMP FNV is Theo Even zeer kritisch. "Meerdere keren vroegen Kamerleden haar of ze de staatssecretaris volgende week om meer geld moeten vragen voor slachtoffers en nabestaanden. Daar gaf ze pas na lang aandringen antwoord op. In plaats daarvan had ze het steeds over hoe uniek de huidige regelingen om slachtoffers schadeloos te stellen zijn. Dat ze uniek zijn wil niet zeggen dat ze goed zijn", stelt Even.

Uiteindelijk was het voorzitter Jean Debie van vakbond VBM die wél inhaakte op de vraag van de Kamerleden. "Hij zei dat een verruiming van het budget en de regelingen natuurlijk nodig is."   

Meer openheid 

Het ministerie van Defensie maakte vandaag bekend dat meldingen van medewerkers over het kankerverwekkende chroom-6 voortaan openbaar zijn. Ook komt op een website te staan wat met de melding gebeurt. Het ministerie wil zo de openheid en veiligheid verbeteren.

Theo Even juicht die openheid toe. "Het zou echter niet alleen over chroom-6 moeten gaan, maar over alle onveilige situaties op de werkvloer bij Defensie. En ik hoop vooral dat Defensie leert van haar fouten. Dat is mij een lief ding waard."

Deel dit artikel: