Na vijftien jaar laatste editie van Gerrit Voortman Lemelerbergloop

Gerrit Voortman leeft voor het hardlopen. In 2004 nam hij afscheid van het wedstrijdlopen en dus organiseerden zijn vrienden een crossloop op de Lemelerberg, met de naam 'Gerrit Voortman Lemelerbergloop'. Nu, vijftien jaar later, staat de laatste editie op de planning. "We zullen vanmiddag een leegte ervaren."

Voortman en zijn vrienden stoppen met de crossloop, omdat het merendeel van de groep ouder dan zeventig jaar is. "We zijn vijftien jaar geleden begonnen met de crossloop en willen ook met dezelfde groep eindigen. We vonden het wel goed zo", vertelt Voortman.

Dat de crossloop vernoemd is naar hemzelf, vindt Voortman bijzonder. "De meeste mensen waar een wedstrijd naar is vernoemd, leven niet meer. Ik heb het geluk gehad dat ik dit vijftien jaar heb mogen meemaken", aldus de hardloper. "We zijn blij dat we dit jaren hebben mogen organiseren, maar we zullen vanmiddag wel een leegte ervaren."

Basis

Voortman woont inmiddels in Steenwijksmoer in Drenthe, maar de Lemelerberg blijft voor hem een belangrijke plek. "Deze berg is de basis van het succes voor mij geweest. De Lemelerberg is kort en steil. Er zit alles in, behalve vlaktes. Die heb ik thuis wel. En de rust op de berg is prachtig."

De vijf en tien kilometer zitten vol voor vandaag. Jeugd kan zich nog wel opgeven voor de laatste editie van de crossloop.