nieuws

Treinverkrachter Zwolle ontkent te zijn gevlucht

Het station in Zwolle
Het station in Zwolle © RTV Oost
"Ik wilde niet vluchten. Ik wilde gewoon even tot rust komen, bij mijn familie zijn." Dat zegt Adam V. B., die eind vorig jaar tot 5 jaar cel werd veroordeeld voor het verkrachten van een 12- jarig meisje in de trein bij Zwolle. Terwijl de rechters die uitspraak deden, zat Adam in Spanje.
"Ik wilde gewoon mijn hoofd sussen in Spanje", zegt hij. Daar werd hij afgelopen zomer opgepakt en overgebracht naar Nederland. Sindsdien zit hij hier vast. Vandaag begon de hoger beroepszaak. Die heeft Adam zelf aangespannen. Tot een strafeis kwam het vandaag niet. De man moet eerst psychisch worden onderzocht. 

5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste eerder bij de rechtbank tegen Adam 2 jaar cel. Maar omdat hij vaak niet op zittingen kwam en het erop leek dat hij was gevlucht, werd hij veroordeeld tot 5 jaar cel.
De man had in mei 2015 afgesproken met het meisje op het station in Zwolle. Ze was er naartoe gelokt om een Rolex- horloge voor hem te verkopen. Maar omdat het meisje een vriend mee had genomen, vertrouwde Adam de situatie niet meer. Hij heeft haar toen meegenomen naar een ander perron en vlak voordat de trein wegreed een toilet ingetrokken. Hij bedreigde haar met een mes en misbruikte het meisje. Ze wist uiteindelijk op het station in Nijmegen haar vader te bereiken, die haar ophaalde.
Adam zelf ontkent dat hij het meisje verkracht heeft. Wel erkent hij dat er orale seks is geweest. "Maar dat wilde ze zelf", zegt hij. 
De zaak gaat over drie maanden verder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.