Troostdichter Betzema genomineerd voor prestigieuze Compassieprijs

Boudewijn Betzema uit Deventer is genomineerd voor de Compassieprijs 2018. De voormalige provinciedichter krijgt de nominatie vanwege zijn werk als troostdichter.

De troostdichter zit elke donderdag en vrijdag in een van de stovenzettershuisjes aan de flanken van de Mariakerk. Iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor of gewoon zijn of haar verhaal kwijt wil, kan er terecht. 

Boudewijn Betzema (Foto: RTV-Oost / Ina Brouwer)
Boudewijn Betzema (Foto: RTV-Oost / Ina Brouwer)
Fotograaf: RTV-Oost / Ina Brouwer
Boudewijn Betzema

Hij doet het werk belangeloos en wie wil, mag een gedicht van Betzema meenemen. Inmiddels is er een landelijk Troosters Collectief in voorbereiding.

Overdonderd

Beztema is overdonderd door de nominatie. "Ik heb geen idee wie mij heeft voorgedragen. Ik kreeg ineens bericht van de organisatie dat ik een van de genomineerden ben", zegt de dichter geëmotioneerd. 

Betzema was in 2016 troostdichter in een van de brugwachtershuisjes in Zwolle.

Handvest voor Compassie

Karen Armstrong, de vrouw achter het veelbesproken Handvest voor Compassie, zal de prijs op 29 november uitreiken aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Armstrong kreeg, als religieuze bruggenbouwer in tijden van sociaal-culturele en religieuze polarisatie, in 2017 een eredoctoraat van de VU. Zij schreef het boek Een verhaal van God.

De Compassieprijs van 2018 heeft als thema ‘Geloven in compassie’. Het verwijst daarmee naar het gedachtegoed van Karen Armstrong. De prijs is bedoeld voor geïnspireerde initiatieven die een waardevolle bijdrage leveren aan het tegengaan van discriminatie en polarisatie in de Nederlandse samenleving.

'harten verzachten, mensen verbinden'

De prijsuitreiking wordt jaarlijks georganiseerd door de stichting Handvest voor Compassie Nederland, met steeds nieuwe thema’s en samenwerkingspartners. De prijs gaat naar mensen die ‘harten verzachten, mensen verbinden en welzijn bevorderen’.

De naam van Betzema staat nu nog op een lijst van 25 genomineerden. Op 16 november maakt een jury een shortlist van drie namen bekend. Op het symposium Verschillend - en dan? zal het publiek de uiteindelijke winnaar kiezen. De prijs is een oorkonde en een bedrag van 1.000 euro.

Meer over dit onderwerp:
troostdichter Hiernumaals Deventer Nieuws Verhalen
Deel dit artikel: