Dit is waarom Marijke uit Hengelo een meldplicht wil voor paardenziektes

Het moet afgelopen zijn met handelaren, maneges en paardenstallen die verzwijgen dat er een besmettelijke ziekte binnen hun bedrijf heerst. Dat bepleit paardenfokker Marijke Zomer-Kromkamp uit Hengelo. Ze wordt in haar roep gesteund door de PVV in de Tweede Kamer.

De foto's in het artikel kunnen als schokkend worden ervaren. 

Door het invoeren van een meldplicht voor de ziekten droes en rhino wil Marijke dat onnodige besmettingen voorkomen worden. Ze heeft zelf afgelopen jaar ondervonden hoe ingrijpend de besmetting kan zijn: "Mijn pony's stonden bij een ander gestald. Op een gegeven moment bleken ze ziek, niet alleen hadden ze droes, maar ze waren ook besmet met rhino." De stal zweeg over de besmetting. 

Doodgeboren veulens

Buiten het feit dat de pony's veel pijn hadden, ernstig vermagerd waren en ontzettend ziek, maakte Marijke zich ook grote zorgen over haar fokmerries: "Door de ziekte rhino is de kans heel groot dat de merries doodgeboren veulentjes krijgen. Dat is echt een drama." Rhino, of rhinopneumonie, kan naast doodgeboren veulens ook verlamming veroorzaken. 

De pony's van Marijke waren ernstig vermagerd en liepen moeilijk door de besmettelijke ziekte rhino.

De ziekte droes veroorzaakt grote ontstekingen waardoor de pony van Marijke, Luna, amper kon eten: "Door het abces in haar nek kon ze amper bukken om te eten, ze was dan ook sterk vermagerd." Het verspreiden van de ziekte kan volgens Marijke makkelijk voorkomen worden: "Houd je aan het advies van de dierenarts, doe je bedrijf vier tot zes weken 'op slot'. "

Tekst gaat door onder foto 

Paardenziekte (Foto: RTV Oost)
Paardenziekte (Foto: RTV Oost)

De gevolgen van de ziekte droes bij de pony van Marijke

Wegmoffelen 

Maar dat gebeurt nu niet in de meeste gevallen, constateert ook de Sectorraad Paarden, de belangenvereniging waarin dierenartsen, paardensport, handelaren en fokkers zijn vertegenwoordigd. Voorzitter Jan Cees Vogelaar: "Ik zou transparant zijn. Maar dan kom je in het verdomhoekje en mijden mensen je, je mist handel. Anderen zeggen niets en moffelen zo'n ziek paard weg. Is dat fout? Ja, dat is fout. Maar wat doe je eraan?" 

Vogelaar denkt dat het nog wel een paar jaar gaat duren voordat de sector klaar is voor een meldplicht. Tweede Kamerlid Dion Graus pleitte al eerder voor een meldplicht en is blij met het initiatief van Marijke. Met pony Luna gaat het inmiddels een stuk beter, aldus Marijke: "Het litteken blijf je nog wel zien, maar het gaat weer goed!"

Marijke met haar pony Luna (Foto: RTV Oost/Mirjam Haven)
Marijke met haar pony Luna (Foto: RTV Oost/Mirjam Haven)
Marijke met haar pony Luna

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.