nieuws

Zwols No Surrender-lid: "OM werpt rookgordijn op"

Ayhan B. (links) met oud-captain van No Surrender Henk Kuipers
Ayhan B. (links) met oud-captain van No Surrender Henk Kuipers © bewerking RTV Oost
De 51-jarige Ayhan B. uit Zwolle, die als No Surrender-lid vast zit voor vier afpersingen en diefstal met geweld, vindt dat hij lang genoeg heeft vastgezeten. Het Openbaar Ministerie maakt de zaak alleen maar ernstiger door rookgordijnen op te werpen, zei de man tegen de rechtbank in Assen.
B. wil dat de rechtbank hem, in afwachting van zijn zaak, in vrijheid stelt. Aan opgelegde voorwaarden wil hij zich houden, zei hij. De rechtbank beslist hier woensdag over.
De Zwollenaar zit sinds negen maanden vast. Het is nog niet duidelijk wanneer de strafzaak tegen hem inhoudelijk wordt behandeld. Er worden nog getuigen en medeverdachten gehoord, waaronder oud-captain Henk Kuipers. Die verhoren staan tot eind maart 2019 ingepland. De bedoeling is dat de inhoudelijke behandeling dan later dat jaar plaats vindt.

Hoofd beveiliging

Ayhan B. werd ooit door Kuipers uit de goot getrokken en in huis gehaald. Hij kreeg als lid van de motorclub de taak als hoofd beveiliging en was de incassoman. Hem wordt, in tegenstelling tot de ander (oud)leiders, niet verweten dat hij deelnam aan een criminele bende. Hij zit nog steeds vast omdat hij wordt verdacht van ernstige misdrijven waar twaalf jaar cel of meer op staat. "Het is nu wel eens mooi geweest. Ik probeerde de boel te sussen. De personen die werkelijk de daders zijn, lopen weer vrij rond", zei B. tegen de rechters.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.