nieuws

Veiligheidsexpert: "Kraken criminele communicatie kon waarschijnlijk door fout criminelen"

De politie in Oost-Nederland heeft een criminele vergeldingsactie weten te voorkomen en heeft in Twente verdachten van drugshandel aangehouden. Dat kon met dank aan 'het kraken van versleutelde berichten' van criminelen. Veiligheidsexpert Erik de Jong vermoedt dat de politie daarvoor slim gebruik heeft gemaakt van een fout gemaakt door de criminelen.
Vanochtend kwam de politie op verschillende plekken in Nederland in actie, onder meer om een op handen zijnde vergelding te verijdelen. In Almelo en Enschede hield de politie drie mannen aan.
Dat de politie van de vergelding afwist, dankt de politie aan "een grote doorbraak op het gebied van de digitale opsporing". Door een nieuwe techniek kon de politie live meelezen met honderdduizenden chatberichten. Die berichten waren versleuteld met speciale software, waardoor ze in principe niet te lezen zijn als ze worden onderschept. Daardoor waanden de criminelen zich veilig. Maar de politie kon dus tóch meelezen. "We hebben afgeschermde communicatie onmogelijk gemaakt", zei de politie vanmiddag in een persconferentie.
Erik de Jong van internetbeveiligingsbedrijf Fox IT noemt het een mooi resultaat. "De politie heeft lange tijd meer dan 200 duizend berichten gelezen en zo meer inzichten gekregen in de criminele infrastructuur, de operaties. Ze hebben super goed werk geleverd."

Fout in software

De politie zegt dat ze de georganiseerde criminaliteit een 'stevige slag' heeft toegebracht, maar vertelt niet hóe toegang werd verkregen tot de communicatie van de criminelen. De Jong verwacht niet dat de politie de versleuteling zélf heeft weten te kraken. "De versleuteling waar de cryptofoons op zijn gebaseerd zit redelijk goed in elkaar."
Hij vermoedt dat de politie slim gebruik heeft gemaakt van een fout van de criminelen. "Ik zet mijn geld erop dat degene die de telefoons geleverd heeft, fouten heeft gemaakt in de configuratie of in de instellingen. Daardoor kon de politie de berichten waarschijnlijk onderscheppen en lezen." De eigenaar van het bedrijf dat de telefoons leverde, is vrijdag aangehouden.

Les voor criminelen

Toch vindt De Jong dat de politie 'super goed werk' heeft geleverd. "Criminelen maken vaak gebruik van versleuteling en maken daar wel eens fouten in. Maar op deze schaal is wel echt bijzonder."
"De les die je als crimineel leert: als je versleuteld wilt communiceren, moet je het goed doen. Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat degene die jou de telefoon levert dat goed doet."
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.