Campagne Twente voor inenten tegen meningokokken slaat aan

In delen van Twente worden meer mensen ingeënt tegen meningokokken dan het landelijk verwachtte percentage van 75 procent. Dat blijkt uit cijfers van de GGD. In Twente ligt de vaccinatiegraad tegen de meningokokken op 92 procent. De gegevens van de GGD IJsselland zijn nog niet bekend.

Jongeren zijn vrij om de plaats te kiezen waar zij zich willen laten vaccineren. Dat is een verklaring voor het percentage van 104 procent, dat Vroomshoop scoort. In Borne was het percentage zelfs 139 procent. Daar moesten vaccinaties vanuit andere plaatsen worden gebracht.

Je hoeft niet per se te wonen in de gemeente waar je de prik haalt, zegt Gerla Kenkhuis van GGD Twente. "Dat is een bewuste keuze om het de jongeren zo makkelijk mogelijk te maken." Op elke locatie zijn dan ook meer vaccins beschikbaar dan er kinderen zijn opgeroepen.

Dodelijke ziekte

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan ernstige ziektebeelden veroorzaken, zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking, zelfs met de dood tot gevolg.

Mike Webster

Voor de 18-jarige Mike Webster uit Borne kwam de vaccinatiecampagne te laat. Hij overleed op 12 maart van dit jaar, na een ziekbed dat nog geen 17 uur duurde. Zijn moeder Marianne, opgeleid als doktersassistente, dacht eerst nog aan griep. Eenmaal in het ziekenhuis werd meningokokken type Y geconstateerd. Geen enkel medisch ingrijpen hielp.

Een persoonlijk drama

Voor Jerry en Marianne Webster kwam het overlijden van hun enig kind als een donderslag. Jerry streed jarenlang tegen leukemie. Nu is zijn ziekte overwonnen maar hun zoon leeft niet meer. Jerry's lichamelijke conditie zorgde ervoor dat hij niet in het ziekenhuis bij zijn zoon mocht zijn. Hij vindt het nog steeds vreselijk dat hij geen afscheid heeft kunnen nemen van Mike. 

Toename van aantal besmettingen

Sinds 2015 is er een toename van mensen die ziek worden van meningokokken W. Daarom biedt het RIVM vaccinatie voor peuters en jongeren die beschermt tegen de typen A, C, W en Y.  Per 1 oktober 2018 krijgt iedereen die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar wordt, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte. In 2019 krijgen alle jongeren tussen de 14 en 18 jaar een uitnodiging. 

In onderstaand kaartje is te zien wat de opkomst per gemeente is.

IJsselland

De gegevens van de GGD IJsselland zijn nog niet bekend. Daar loopt de actie volgende week ook nog door. Jongeren die de prik hebben gemist, kunnen die in januari of februari alsnog halen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: