nieuws

Campagne in regio’s Zwolle en Deventer om ongelukken met carbid terug te dringen: knallen met ballen

De Veiligheidsregio IJsselland lanceert in aanloop naar de jaarwisseling een campagne in een poging het aantal carbidslachtoffers terug te brengen. Vorig jaar was er in Overijssel sprake van een explosieve toename van het aantal personen dat zware brandwonden opliep bij het schieten met carbid. De campagne speelt vooralsnog alleen in de regio's Zwolle en Deventer, de Veiligheidsregio Twente doet niet mee.
De campagne 'Wie is de Bock?' is opgezet door het Brandwondencentrum Groningen, waar ook Overijssel onder valt. Uitgangspunt is carbidschutters over te laten stappen naar voetballen in plaats van de traditionele melkbusdeksels. Bij het inslaan van de ijzeren deksels in de melkbussen kunnen immers vonken ontstaan, met alle risico's van dien.
Een van de meest spraakmakende carbidfilmpjes werd ooit opgenomen in Glanerbrug:

Toename 'carbidgewonden'
De preventieactie werd drie jaar geleden in het leven geroepen nadat er ineens een forse toename was van het aantal ‘carbidgewonden’. Waren dat voorgaande jaarwisselingen telkens twee tot drie personen, tijdens de editie 2014-2015 waren dat er ineens tien.

Tips

Daarop werd de Bock-campagne gelanceerd: de Bewust Oplettende Carbid Knaller. Daarbij krijgen de carbidschutters onder meer tips hoe ze veiliger kunnen knallen. 

Gewonden uit Overijssel

Met als resultaat dat het aantal weer daalde naar vier (2015-2016) en drie (2016-2017) gewonden. Waarna er vorig jaar ineens weer negen gewonden vielen te betreuren.

Opvallend genoeg kwamen vijf van deze slachtoffers uit Overijssel. “Of dat komt omdat in die provincie relatief meer wordt geknald of omdat we in Overijssel de campagne niet hebben gehouden, is lastig vast te stellen”, aldus Bianca Habing van het Brandwondencentrum.

Topje van de ijsberg

De woordvoerster benadrukt dat deze aantallen slechts het topje van de ijsberg vormen. "Bij ons komen immers alleen de zwaardere verwondingen binnen. Maar als er bij ons al sprake is van een toename dan komt dat over de hele linie terug: ook het aantal slachtoffers met minder zwaar letsel zie je dan stijgen."

Populair

Volgens de zegsvrouw is het carbidschieten de laatste jaren enorm populair geworden. Omdat door de in 2014 verscherpte vuurwerkwet het afschieten van vuurwerk op oudejaarsdag alleen nog maar op bepaalde uren is toegestaan, zoeken steeds meer liefhebbers hun heil bij carbid. "De regels hiervan verschillen per gemeente", aldus Bianca Habing. "In de ene gemeente heb je echt een vergunning nodig, bij de ander kun je volstaan met een ontheffing." Ook worden soms hele evenementen georganiseerd, waarbij soms met tientallen melkbussen wordt geknald.
Er worden soms hele carbid-festijnen op touw gezet, waarbij met tientallen melkbussen wordt geknald
Er worden soms hele carbid-festijnen op touw gezet, waarbij met tientallen melkbussen wordt geknald © RTV Oost

Overijsselse gemeenten

De carbidcampagne was voorheen louter in de noordelijke provincies van kracht. Vorig jaar al benaderde het Brandwondencentrum de Veiligheidsregio’s IJsselland en Twente om eveneens hieraan deel te nemen, maar die vonden dat het carbidschieten meer een aangelegenheid was voor de individuele gemeenten. Uiteindelijk deed alleen Raalte mee.

Startschot

De Veiligheidsregio IJsselland (regio’s Zwolle en Deventer) sluit zich dit jaar voor het eerst aan bij de campagne. Daarvoor valt medio december het startschot. Waarschijnlijk gebeurt dit in Staphorst. "We weten nog niet welke gemeenten in de regio IJsselland exact mee gaan doen", aldus woordvoerster Laura Burgman van de Veiligheidsregio.

Veiliger knallen
In de campagne krijgen carbidschutters onder meer tips hoe ze veiliger kunnen knallen. Zo kan volgens Bianca Habing van het Brandwondencentrum het aantal gewonden al fors worden teruggedrongen door de traditionele melkbusdeksels te vervangen door voetballen. Onder het motto 'een echte Bock heeft ballen'. Belangrijkste voordeel is dat er geen vonken kunnen ontstaan, zoals wel het geval is als een deksel in de melkbus wordt geslagen. Met als risico dat de boel vroegtijdig kan exploderen.
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.