nieuws

Politie Oost-Nederland kraakt versleutelde communicatie criminelen: drie aanhoudingen in Twente

Het is de politie Oost-Nederland en het Openbaar Ministerie gelukt versleutelde berichten tussen criminelen te kraken, waardoor agenten konden meekijken met chats. De criminelen communiceerden via cryptofoons; speciale toestellen waarmee alleen gechat kan worden. Hierdoor konden verschillende politieacties worden opgezet, waarbij onder meer een vergeldingsactie in het Twentse criminele circuit is voorkomen.
Dat meldt de politie tijdens een persconferentie in Apeldoorn. Volgens Aart Garssen, Hoofd regionale Recherche, is het voor het eerst in Europa gelukt deze versleutelde berichten te kraken.  
Criminelen dachten veilig te kunnen communiceren via de cryptofoons. De politie kon hierdoor onder meer een xtc-lab in Enschede oprollen, wapens en geld in beslag nemen en verdachten arresteren. In totaal keken agenten mee met 258.000 berichten. 
Vergeldingsacties 
Omdat de politie plotseling zo vaak kon toeslaan, kregen criminelen argwaan. Ze verdachten elkaar dat ze informatie lekten. Omdat dit kan leiden tot vergeldingsacties, besloot de politie vandaag bekend te maken dat ze konden meekijken in de chats. 
Vanmiddag, nog voor de bekendmaking, arresteerde de politie drie verdachten die een vergeldingsactie voorbereidden. Het gaat om een man van 31 uit Almelo en twee mannen uit Enschede van 23 en 33 jaar oud. Zij zijn ook aangehouden voor drugshandel.

Cryptofoons

De eigenaar van het bedrijf die de cryptofoons verkocht, is samen met een compagnon aangehouden. De woning en het bedrijf van de eigenaar zijn doorzocht. 
De politie heeft de server en de website van de aanbieder van het apparaat offline gehaald. Het communicatiemiddel is daardoor niet meer bruikbaar voor criminelen, zegt de politie.
De politie ontdekte de server tijdens een onderzoek naar witwassen. Hierbij kwamen zij de leverancier van de cryptofoons op het spoor. 
Hoe werkt een cryptofoon?
Hoe werkt een cryptofoon? © Politie Overijssel
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.